У межах проведення системних заходів із виявлення нелегальних зброї, боєприпасів та вибухових речовин, участь у яких постійно беруть і службовці Держприкордонслужби України, прикордонники відділу «Доманове» Луцького загону встановили особу чоловіка, який зберігав смертоносні речі у власному будинку.

— Згідно із встановленим порядком, наші працівники проінформували про це працівників міліції. Тривога виявилися об∂рунтованою, — розповів прес-секретар волинських прикордонників підполковник Олег Личковський. — У результаті обшуку господарства жителя прикордонного села Річиця правоохоронці виявили чотири корпуси гранати Ф-1 із трьома вкрученими у них детонаторами, частину гранати РГ-33 з вибуховою речовиною, один підривач до мінометної міни, два об’єкти, схожі на протитанкові кулі, підствольну гранату німецького зразка часів Другої світової війни, набій калібру 7,62 міліметра, станину для кріплення ствола міномета.

У цьому арсеналі особливу увагу привернули гранати Ф-1. Цей тип грізної оборонної «кишенькової артилерії», вперше створений французами ще у 1915 році, незабаром відзначить століття. І, судячи з усього, ще не одне десятиліття стоятиме на озброєнні армійських підрозділів. Адже «лимонка» забезпечує надійне враження живої сили — її дрібні чавунні осколки розлітаються до 200 метрів. Тому цю гранату кидають з укриття — щоб не влучили осколки.

Але власник іржавого арсеналу тим, що могло б статися у його ж власному будинку, якби вибухові речовини спрацювали, особливо не переймався. Ба, судячи з усього, поставив пошук небезпечних артефактів на потік. Бо в будівлі, яка йому належала, крім старих боєприпасів також знайдено металошукач. З його допомогою чорний археолог, найімовірніше, і розшукав ці предмети. Як пояснив правоохоронцям сам власник вилучених військових артефактів, пошук таких речей став його хобі. Просто він не встиг передати їх до музею.

Але працівники міліції не повірили у цю версію і порушили кримінальну справу за фактом нелегального зберігання боєприпасів. Розслідування її, ймовірно, й надасть правдиві відповіді на чимало інших запитань. Тим часом, як поінформувала працівник прес-служби Держприкордонслужби України Людмила Ткаченко, всього протягом минулого року з участю охоронців кордонів у країні з нелегального обігу вилучено 14,7 тисячі одиниць зброї різних типів та набоїв до них.