ЕНТУЗІАСТ. Експозиція, яку демонструють у відділенні зв’язку № 1 Луганська, присвячена темі космонавтики і Юрієві Гагаріну. Її створено завдяки зусиллям філателіста володаря бронзової медалі Укрфілексп-2011 в Одесі Едуарда Назаренка. Він збирає марки понад 40 років, і всі вони присвячені космічній тематиці.

Свого часу Назаренко поставив за мету зібрати всі доступні відомості з надійних джерел про життя кумира. Тож кожен експонат виставки супроводжується короткими відомостями про етапи життя Юрія Гагаріна, цитатами зі спогадів дружини, матері, друзів першого космонавта.

Понад 100 інформаційних листів різними мовами (тут є марки Куби, Оману, Англії) «розповідають» про здивування, захоплення й шанування людини, яка зуміла першою здійснити найфантастичнішу мрію людства.

Едуард Михайлович — першопроходець у своїй сфері. Майже рік його експозиція «С. П. Корольов — один із великих українців» розміщена в Інтернеті на безплатному ресурсі www.cosmosforever.narod2.ru. За цей час експозицію, присвячену видатному науковцеві, який народився в Житомирі, проглянули понад 2,5 тисячі разів. Отримано багато позитивних відгуків. І, щоб популяризувати марки, луганський філателіст постійно оновлює експозицію.

«Я працював учителем фізики в одній зі шкіл Краснодона, і, щоб показати наочно хлопцям досягнення космонавтики, почав колекціонувати марки. Потім у музеї «Молода гвардія» бачив зустріч космонавтів із членами підпільної організації, яким вдалося вижити. Сфотографував, отримав автограф космонавта Георгія Титова. Також у мене є конверти з автографами Джанібекова та Поповича, Волинова та Ляхова. Особлива історія пов’язана з автографом Берегового — його вдалося отримати через землячку, дружину претендента в космонавти, що жила в Зоряному містечку. Тепер ці фотографії, а також конверти, присвячені зустрічі, зайняли почесне місце в Інтернет-експозиції», — розповідає Едуард Назаренко.