Так називається виставка документів і фотоматеріалів, яку до 70-річчя звільнення столиці від фашистських загарбників презентував Центральний державний архів громадських об’єднань України. До її створення долучилися інші державні архіви країни, а також Росії. Вона налічує понад 100 документів, які всебічно висвітлюють історію Києва у трагічні 1941–1945 роки. Більшість з них відкрито для широкого загалу вперше. Частина — засвідчена підписами відомих діячів, зокрема Й. Сталіна, М. Хрущова, В. Молотова, Д. Коротченка, М. Ватутіна.

Документальний масив гармонійно доповнюють унікальні фотографії, на яких зафіксовано довоєнний Київ, підготовку до оборони, просування німецьких частин до міста, бойові дії на підступах до Києва та його вигляд після відступу радянських військ. Серед матеріалів, які заслуговують особливої уваги, — постанови РНК УРСР та ЦК КП(б)У, які, з одного боку, демонструють мирне життя столиці напередодні нападу Німеччини (про організацію Центрального державного музею імені Т. Г. Шевченка, заснування газети «Радянське мистецтво», відкриття стереоскопічного кінотеатру, проведення фізкультурного параду, будівництво республіканського стадіону), з другого — ілюструють підготовку до війни (будівництво урядового бомбосховища, заходи з підготовки промисловості до переходу на мобілізаційний план щодо боєприпасів, будівництво заводу авіаційного озброєння).

Окупаційний режим 1941–1943 років висвітлюють оголошення з наказами коменданта міста, звіти начальника поліції безпеки і СД про арешти та розстріл киян за саботаж тощо. Вперше до уваги громадськості подаються письмові свідчення очевидців трагічних подій у Бабиному Яру. Окремої уваги заслуговують документи та фотоматеріали, які відображають звільнення столиці: витяг із плану захоплення партизанами переправ через річки Дніпро і Десна, фотознімки боїв на Букринському плацдармі, військових дій радянських бійців та німецьких солдатів на підступах до Києва та в його межах. Важливу частину експозиції становлять документи про налагодження мирного життя, серед яких листи киян з проханням дозволити повернутися до міста й допомогти в його відбудові. А її особливістю є те, що для ознайомлення широкого загалу виставляють оригінали документів і матеріалів періоду окупації м. Києва: листи та записки киян, виконані на тканині; металеві печатки окупаційних органів влади; фотоальбом із зображеннями злочинів фашистських окупантів, підготовлений як один із доказів обвинувачення на Нюрнберзькому процесі; альбом із фотографіями вулиць Києва: квітучих — до війни та зруйнованих — після його звільнення тощо.