ПОСІВНА

Одеські аграрії придбали 153 потужних трактори зі знижкою 30%.

"Тракторна" пільга була забезпечена коштом обласного бюджету. Причому, як зауважив голова Одеської облради Микола Пундик, депутати погодилися виділити на цю справу 30 млн грн практично одностайно.

Такі видатки для регіону вже стають традиційними. Торік селяни отримали за зниженими цінами майже сотню комбайнів. Тоді 30-відсоткова знижка обійшлася обласному бюджету у 60 млн грн.

Керівник виконавчої влади Одещини Едуард Матвійчук запевняє, що й цьогоріч область не зупиниться на позначці у 30 млн: "У нас уже є заявка на понад 50 комбайнів, на програму з молочного тваринництва теж передбачені кошти".

Готовність області викроювати чималі кошти на підтримку сільського господарства зумовлена, крім іншого, непоганими результатами, що їх демонструють місцеві аграрії. Торік, незважаючи на несприятливі погодні умови, область зібрала врожай з цілком пристойним показником у понад 3 млн т зерна і стала лідером у вітчизняному сільгоспвиробництві.

Міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк, котрий також узяв участь у церемонії вручення ключів від нової сільгосптехніки, зауважив, що вже на старті поточної посівної Одещина "є флагманом і за природно-кліматичними умовами, і в цілому за баченням стратегії".

Чи означає закупівля енергонасичених тракторів, чия потужність сягає 130 кінських сил, що українська сільгоспстратегія все ж таки має на меті створення великих аграрних підприємств? Міністр вважає, що не всюди: "У нас є 6 природно-кліматичних зон і кожна територія має свої особливості. Ми не можемо говорити, що на Закарпатті чи Львівщині можна розвивати великотоварне виробництво та займатися індустріалізацією сільського господарства. Але якщо ми подивимося на степ, у тому числі на Одещину, Донеччину чи Кіровоградщину, звичайно, тут такі площі сільгоспугідь, що без великотоварного виробництва не обійтися".

Голова облдержадміністрації Едуард Матвійчук особливо зауважує, що оскільки область придбала трактори, зібрані у Миколаєві, то при цій нагоді можна говорити і про підтримку національного виробника. І хоча тут ідеться фактично, про "викруткове" збирання білоруської сільгосптехніки, приємним є вже навіть натяк на те, що в Україні може існувати реальний і самодостатній агропромисловий комплекс.

Міністр тим часом утримується від найближчих прогнозів - погода, мовляв, запросто зможе звести нанівець будь-які передбачення. Натомість Едуард Матвійчук

Погоджується, що від капризів погоди ніхто не застрахований, але запевняє, що до посівної область підготувалася краще, ніж торік, зокрема вже на цей час запасла більш, ніж 85% пального та мастил: "те, що залежить від сільгоспвиробника та від держави стосовно весняно-польових робіт - ми виконаємо".