Британська компанія Jaguar Land Rover, побоюючись подальшого стрімкого падіння російського рубля, припиняє продавати свої авта у Росії.

У своїй заяві, базований у центральній Англії, британський автовиробник, зокрема, повідомив: «Компанія Jaguar Land Rover оголосила тимчасове припинення продажу авт марки Jaguar і Land Rover через мережу офіційних ділерів у Росії. Це рішення ухвалено з причини нинішньої економічної ситуації у цій країні».

Попередньо про подібні кроки оголосили компанії General Motors і Volkswagen.

Провідний фахівець дослідницького центру автомобільної індустрії IHS Automotive Тім Уркгарт заявив, що автовиробники не можуть планувати, як поводитиме себе національна валюта, відтак не можуть встановлювати ціну, яка б приносила прибуток. «Ризик у Росії постає доволі серйозним з огляду на все це. Кроки британського автовиробника постають, як доволі раціональні у ситуації, що склалась у Росії. Падіння рубля є стрімким і доволі драматичним», – сказав він.

Раніше британський прем’єр Девід Камерон, виступаючи у парламенті, заявив, що поєднання низьких цін на нафту і санкцій проти Росії чітко вказують, що Москва не може нині бути частиною міжнародної фінансової системи. За його словами, Британія має і надалі здійснювати тиск на Росію, бо інтереси Сполученого Королівства і демократії тісно пов’язані між собою. Девід Камерон окремо закликав президента Росії Володимира Путіна збагнути уроки російської агресії в Україні, після того, як Путін пообіцяв протистояти тиску міжнародної спільноти.

В останні тижні російський рубль зазнав значного падіння. У вівторок, 16 грудня, під час торгової сесії вартість американської валюти сягала 80 рублів.

Радіо Свобода