Правомірність залучення благодійних внесків у дитсадках та школах, чи мають право вчителі самостійно збирати ці гроші, наскільки законна вимога проходити конкурсний відбір дошкільнятам, аби вступити до першого класу, — на ці та інші запитання читачів «УК» відповідав під час «прямої лінії» голова Державної інспекції навчальних закладів Юрій ДУДНИК.

Серед запитань було й таке:

 Оксана, м. Київ:

— Іспити під час вступу до першого класу категорично заборонені. Крім того, ліцей — це загальноосвітній заклад ІІІ ступеня, і не може бути так, аби хтось у цьому навчальному закладі казав: мовляв, у нас ліцей, тому відбувається конкурсний прийом. Правомірна лише вступна співбесіда, але в жодному разі — не іспити. Співбесіда передбачає спілкування дитини з психологом, методистом, визначення її психофізіологічного стану, готовності до засвоєння шкільного матеріалу тощо. Від дитини не мають права вимагати, аби вона вміла читати, писати, рахувати тощо. Якщо в школі існує така вимога — інформуйте про це місцеві ограни управління освіти або звертайтеся до Державної інспекції начальних закладів.

— Мій син іде до першого класу ліцею. Скажіть будь ласка, чи правомірне проведення конкурсного відбору для потенційних учнів першого класу?

Повністю «пряму лінію» буде опубліковано в одному з наступних номерів «УК»