Що й казати, прокурорський нагляд тут має відігравати чи не найголовнішу роль. Як повідомив старший прокурор Черкаської області Володимир Яременко, при здійсненні наглядової діяльності нинішнього року розпочато 141 перевірку. Внаслідок цього зареєстровано шість кримінальних проваджень та розглянуло 180 подань. До відповідальності притягнуто сто посадових осіб органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування. 

Цікаво, що серед них і 49 контролерів, які б мали не допустити порушень.

Результативними були й перевірки використання бюджетних коштів, виділених на природоохоронні заходи. 35 посадовим особам, у тому числі й 18 контролерам, тепер доведеться відповідати перед законом.

Екологи підрахували, що сільськогосподарське освоєння земель області перевищує екологічно допустиму межу і впродовж років залишається майже незмінною. Зокрема, із загальної площі земель близько 2 мільйонів 92 тисяч гектарів угіддя становлять 1 мільйон 451 тисячу гектарів. За розораністю Черкащина — лідер в Україні та світі. Площа еродованих грунтів під ріллею нині — понад 306 тисяч гектарів, або 26% загального масиву. А в окремих районах вона ще більша. Зокрема в Корсунь-Шевченківському районі — 54,2%, Городищенському — 47,3, Лисянському — 44,6, Смілянському — 44,3%. На ерозійно-небезпечних схилах розміщено понад 166 тисяч гектарів орних земель.

Учасники обговорення — працівники департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації, державної екологічної інспекції, управління лісового та мисливського господарства, правоохоронці, громадські активісти — звертали увагу на те, що високий рівень розорюваності, порушення системи обробітку грунту призводить до погіршення стану земель.

Ще на одній проблемі наголосив начальник департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Валерій Вишиваний: у дев’яти районах зберігається понад 320 тонн невідомих та заборонених до використання відходів пестицидів. Мало зрушень і щодо поліпшення зберігання промислових відходів.

У сфері охорони водних ресурсів основними проблемами є відсутність дозволів на спеціальне водокористування, складність утримання в належному стані дощової каналізації, забруднення малих річок, зокрема Сухої Згарі та Золотоношки, недостатньо очищені стічні води, розмив берегової лінії Дніпра.

Як зауважив в. о. начальника управління лісового та мисливського господарства області Василь Горда, засмічення лісових масивів побутовими відходами не зменшується. Досить часто населення вивозить сміття в лісові масиви, які межують із населеними пунктами, зокрема тому, що бракує санкціонованих сміттєзвалищ. Давно назріла потреба активізувати виховання екологічної культури населення, бо дбайливе та турботливе ставлення до довкілля — обов’язок кожного.

Обговорення проблеми оздоровлення довкілля загострило увагу на болючих точках. Працівники органів прокуратури, екологи і громадськість нині стурбовані тим, що у зв’язку з економічною кризою зменшується увага до багатьох аспектів оздоровлення довкілля.