Відділ новин
«Урядового кур’єра»

Японський інвестиційний банк Nomura виступив з оцінкою основних геополітичних ризиків, які чекають світ у 2012 р. У доповіді перераховано 10 геополітичних питань, які рухатимуть світові ринки в новому році. Серед них — президентські вибори в Росії, загроза розпаду Єврозони та можливе повторне зниження кредитного рейтингу Сполучених Штатів Америки.

На 10-му місці в рейтингу геополітичних ризиків — дострокові парламентські вибори в Малайзії, за якими може настати національна політична криза. На 9-му місці — чергове загострення класової війни в Таїланді. На 8-му місці — президентські вибори в Росії та очікуване повернення Володимира Путіна в Кремль. «Іноземні інвестори і західні уряди уважно стежитимуть за можливими змінами політичного курсу в Росії, коли, як очікується, Володимира Путіна буде знову обрано Президентом 4 березня 2012 р.», — йдеться в доповіді японських аналітиків.

Сьомим геополітичним ризиком називають можливу зміну влади на Тайвані, де чинному президентові на виборах складе конкуренцію кандидат від опозиції. Далі йдуть загроза нападу пакистанських терористів на Індію; погіршення ситуації на Корейському півострові, що зумовлено смертю Кім Чен Іра та президентськими виборами у Південній Кореї, які відбудуться в грудні 2012-го, передає УНІАН.

На 4-те місце Nomura ставить ризик «жорсткої посадки» китайської економіки. Вірогідність такого розвитку ситуації в економіці КНР банк оцінює в 33%, зазначаючи, що держава зробить усе, щоб не допустити потрясінь під час передачі влади п’ятому поколінню комуністичних лідерів у 2012—2013 рр.

Відгомін «арабської весни» 2011-го та її наслідки для нафтового ринку — на 3-му місці. Зазначається, що Сирія все ще може розділити долю Тунісу, Єгипту і Лівії, де режими змінилися революційним шляхом. Крім того, 2012-го триватиме нагнітання ситуації навколо ядерної програми Ірану.

На 2-му місці ризики, які виходять із США. По-перше, в листопаді в Америці відбудуться президентські вибори. По-друге, японські аналітики вважають, що конгрес США може відмовитися продовжити «податкові канікули» для працюючого населення та програму виплат безробітним, а рейтингове агентство Moody`s вслід за S&P може знизити кредитний рейтинг країни.

Справжнім кошмаром для інвесторів стане розпад Єврозони, що може розпочатися в 2012 році, якщо Німеччина і Європейський Центробанк (ЄЦБ) не зроблять екстраординарних зусиль для порятунку євро. Єдиний шанс уникнути цього сценарію — дозволити ЄЦБ друкувати гроші для скупки активів за прикладом Федеральної резервної системи США, вважають аналітики.