ПРЕМІЯ

Луганський письменник Сергій Чебаненко отримав міжнародну премію імені Жуля Верна

Більшу частину доби Сергій Чебаненко служить громаді обласного центру як заступник начальника управління міської ради з питань внутрішньої та інформаційної політики. А після роботи, по три-чотири години, за його власним визнанням, віддає літературній праці. Так повелося приблизно з 1983 року. Йому є що сказати людям, і він жадібно шукає спілкування. Тому, коли 2010-го в Луганську створили клуб любителів фантастики «Лугоземье», став одним із найяскравіших членів цього товариства. Заради спілкування з однодумцями брав участь і в міжнародному конкурсі фантастичного оповідання «Якщо сьогодні завтра», який цього року ініціювали журнали «Наука і життя» та «Природа» Російської академії наук, Посольство Республіки Франція в Росії, технологічна фірма IBS й російське видавництво «Октопус».

Жулю Верну стільки нагород і не снилось. Фото з сайту cxid.info

— Узяв участь заради самого змагання, — уточнює автор. — Цікаво з людьми обговорити нові ідеї. Не кривитиму душею, як нагорода публікація — це теж здорово. Але матеріальна частина питання ніколи не була самоціллю.

Йому не можна не повірити. Нагорода в Москві — не перша для автора. Він лауреат міжнародного фестивалю «Сузір’я Аю-Даг» за досягнення у сфері футурології й прогностики, здобував перші місця на конкурсах науково-фантастичного оповідання «Місячний аттрактор», гумористичного оповідання й футурологічного есе. Видав уже шість книжок, із 2009 року постійно друкує фантастичні оповідання у московських збірниках.

Посольство Республіки Франція в Росії удостоїло українця премії імені Жуля Верна, відзначивши його оповідання «Зворотної сили не має» серед 271 роботи, що були надіслані зі США й України, Білорусі та Німеччини, Ізраїлю та Росії. Про що ж писав луганець?

— Це фантастика про те, як чоловік опинився у складних обставинах, за допомогою подорожей у часі його змусили робити те, чого він не хотів. Але герой гідно вийшов із цієї ситуації, — інтригуючи, розповідає Сергій Чебаненко.

Прочитати твір можна буде у збірнику лауреатів конкурсу, який вийде друком у червні цього року.