Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк звернувся до керівництва Європейської комісії та лідерів держав-членів ЄС у зв’язку із ситуацією, яка склалася навколо проблеми постачання російського природного газу. «Незважаючи на докладені Україною та Європейським Союзом зусилля, російська сторона не демонструє готовності до врегулювання питання постачання природного газу з РФ в Україну та до країн ЄС, — йдеться в документі. — Ми розпочали переговори з питань безпеки постачань у тристоронньому форматі ЄС — Україна — РФ. Минулого тижня також відбулася двостороння зустріч голови правління НАК «Нафтогаз України» Андрія Коболєва та голови правління ВАТ «Газпром» Олексія Міллера. Проте через позицію російської сторони результату не досягнуто. Отримана від ВАТ «Газпром» відповідь на передарбітражне повідомлення НАК «Нафтогаз України» свідчить про відмову російської сторони від діалогу».

Окрім цього, українська сторона наголошує на неприпустимості встановлення монопольної, політично вмотивованої ціни на російський природний газ, яку в односторонньому порядку було майже вдвічі підвищено без будь-яких економічних підстав. ВАТ «Газпром» пропонується підписати додаткову угоду з визначенням ціни на природний газ на 2014 рік у розмірі 268,5 долара за тисячу кубометрів. Уже після підписання угоди Україна пропонує протягом 10 днів погасити наявну заборгованість перед російськими партнерами.

Українська сторона рішуче заявляє, що провокування нової «газової» кризи та спроби дискредитації надійності транзитного маршруту через Україну мають на меті виправдання будівництва газопроводу «Південний потік», який спрямований виключно на обхід території України як транзитної держави.

«В разі відмови Російської Федерації від врегулювання спору відповідний позов буде передано наприкінці поточного місяця на розгляд до Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма. Україна готова до вирішення спору в рамках як арбітражного, так і позаарбітражного врегулювання», — цитує текст звернення департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»