Група фінансових інститутів і фонд Franklin Templeton планують відмовитися від 5% суми кредиту, наданого Україні. Тобто група приватних кредиторів готова піти назустріч уряду України у списанні частини держборгу. Проте кредитори висунули певні умови, які поки що не оприлюднено.

Упродовж кількох місяців уряд обговорює з міжнародними інвесторами можливість рефінансування заборгованості в розмірі 23 мільярди доларів. За оцінкою Reuters, нинішня пропозиція свідчить про зміну позиції приватних кредиторів, яким Україна заборгувала 8,9 мільярда доларів.

Раніше повідомлялося, що переговори України з кредиторами фактично зайшли в глухий кут. Міністр фінансів Наталія Яресько у зверненні до громадян заявляла, що міжнародні кредитори затягують предметні переговори, але спеціальний комітет кредиторів спростував ці звинувачення. Нещодавно в уряді заговорили про можливість запровадження мораторію на виплату зовнішніх боргів. До речі, зовнішній борг України за 15 місяців скоротився на 5 мільярдів доларів — до 68 мільярдів.