ЧУДОДІЙНІ ЛАЗЕРИ. «Ми розробляємо нове покоління лазерів, що працюють на основі волоконної оптики. Тобто лазер створюється в оптичному волокні. Він легкий в користуванні та транспортуванні, i дає дуже потужний якісний промінь» – каже Давід Пурер, представник французької компанії Quantel.

Лазери – важлива частина сучасного життя, вони є в будь-якій техніці, від ноутбуків до супутників.

Потужність та компактність опто-волоконних лазерів робить їх вигідними для виробництва. Французька фірма Quantel планує застосовувати їх у цілому спектрі різноманітних завдань.

Матеу Жакме, розробник волоконного лазера:

«Ми намагаємося розробити видимі світлові лазери, дуже потужні, різнокольорові: зелені, жовті, червоні. Вони потрібні в медицині».

Після багатьох місяців досліджень тут у Бретані науковці завершують роботу над кольоровими волоконними лазерами.

Давід Пурер, представник компанії Quantel:

«Ми працюємо в галузі офтальмології. Тому нам потрібен колір, аби потрапити всередину ока. Це може зробити спеціальний інструмент, здатний здійснити так звану фотокоагуляцію. Вона необхідна для корекції сітківки».

Перший крок – знайти правильну довжину кольорової хвилі. Потім інженери поєднують високу потужність з гостронаправленим променем. Подивимось як це відбувається.

Матеу Жакме, розробник волоконного лазера:

«У цьому різновиді волоконного лазера є кілька ключових компонентів. Перший – ось такий лазер. Щоб трансформувати його інфрачервоне світло у видимий промінь ми фокусуємо лазер на цих нелінійних кристалах, які дозволяють перетворити інфрачервоне світло у світло, видиме для ока».

Quantel розробляє волоконні лазери спільно з кількома іншими європейськими компаніями, що працюють в сфері високих технологій.

Давід Пурер, представник компанії Quantel:

«В роботі над проектом ми обєднуємо людей, які розробляють різні компоненти: волоконну оптику, спеціальні діоди, кристали. Тут задіяні люди, яким цікаво працювати над поєднанням всіх цих технологій. Таким чином тут в Quantel ми можемо вдосконалити кожну деталь краще, ніж наші конкуренти».

Давід Пурер, представник компанії Quantel:

«Сьогодні одне маленьке волокно цього лазера здатне пропускати десятки тисяч ватт. Згодом вчені покращать і цей результат».

 Copyright © 2011 euronews