З 817 проектів, які мають фінансуватися за так звані гроші Кіотського протоколу, колегія Мінприроди беззаперечно схвалила продовження лише двох — зниження енергоспоживання потягів Київського метрополітену шляхом їх реконструкції на Крюківському вагонобудівному заводі та переоснащення міліційних патрулів (пересадження їх зі звичайних авто на електрично-бензинові «Тойоти»). 

Решту проектів ретельно перевірять Держфінінспекція та спеціальна міжвідомча комісія. За словами міністра Андрія Мохника, є вагомі підстави сумніватися у чесному або принаймні цільовому використанні левової частки «парникових» мільярдів. Після перевірки ті підрядні організації, які не є фантомами і чесно виконували свої зобов’язання, продовжать роботу за проектами. Інші договори скасують. Список усіх «кіотських» проектів буде вивішено на сайті міністерства, і кожен охочий зможе побачити, як уряд Януковича розпоряджався долею чотирьох мільярдів гривень.

«Далі до фокусу уваги колегії, яка проводила свого роду ревізію роботи відомства за останні півроку, потрапила ситуація у зоні відчуження. На жаль, усі проекти, за які відповідає адміністрація зони — з приставкою «недо», — каже Андрій Мохник. — Якісь роботи виконано на 90%, якісь — навіть на 98. Але завершених — немає. А продовження термінів робіт завжди означає здорожчання проекту (інколи — в рази!) та пошук додаткових коштів. Наприклад, вартість будівництва нового безпечного конфайнменту (накриття) зруйнованого реактора з моменту затвердження проекту і донині виросла більше ніж у чотири рази». Є й питання контролю за зоною (вирубування лісів, вивезення металу, браконьєрство тощо). Адже через режим зони туди навіть екоінспекція не завжди може потрапити. Утворилася така собі держава в державі.

Чимало часу чиновники на колегії приділили і наближенню нашого законодавства до європейського. Зокрема, йдеться про 26 директив, три техрегламенти і просто море роботи. Створено робочу групу, до участі у якій запрошено фахівців із різних установ та секторів.

Відповідаючи на запитання журналістів про те, хто ловитиме браконьєрів, зупинятиме незаконний видобуток гравію та інших корисних копалин, дерибан прибережних смуг тощо у разі реалізації активно обговорюваної у суспільстві ініціативи Мінфіну про відправлення низки категорій чиновників (у тому числі — екоінспекторів) у тривалу відпустку за свій рахунок, Андрій Мохник повідомив, що міністерство виступало і виступає проти такого заходу. «Заробітна плата державного службовця і так не є надто великою. Головний спеціаліст міністерства з усіма надбавками і преміями отримує 2,5-3 тисячі гривень. Позбавляти людей цих коштів — неправильно». На думку міністра, це загрожує або тим, що персонал піде шукати заробітки незаконним шляхом, або втратою найбільш мобільних і енергійних фахівців, які просто звільнятимуться. Також міністр передбачає у разі ухвалення такого рішення вкрай негативні наслідки для довкілля та погіршення ситуації у багатьох сферах, дотичних до охорони природи.