Перші закупівлі ліків через міжнародні організації МОЗ цього року здійснить через систему ООН (до неї входять ПРООН, ВООЗ і ЮНІСЕФ) та британське закупівельне агентство Crown Agents. За словами міністра охорони здоров’я Олександра Квіташвілі, нині  обговорюють деталі договору, а процедура підписання завершиться наступного тижня.

— Головне — вибудувати систему, яка працюватиме не лише цього року, а й у майбутньому. Тому це не буде одноразова програма, а  багаторічна кооперація між міністерством та організаціями, з якими оформлюватимемо договори, — наголосив він.

Загалом у такий спосіб планують купити приблизно третину загального обсягу держзакупівель ліків на суму 1,5 мільярда гривень. За словами заступника міністра Ігоря Перегінця, цього року закуплять зокрема ліки для таких програм: імунопрофілактика (вакцини), лікарські засоби та тест-системи для лікування туберкульозу, тест-системи для діагностики й препарати для лікування ВІЛ-інфекції, програми з дитячої та дорослої онкології.

Водночас координатор системи ООН в Україні та постійний представник ПРООН Ніл Вокер звернув увагу на те, що ООН не має всього  необхідного, щоб надати допомогу в повному обсязі. «Ми довго й плідно співпрацювали з МОЗ, і зроблено великий обсяг роботи. Нині, щоб бути успішними, вимагаємо чіткої  підтримки від українського уряду та  парламенту», — наголосив він.