Переливання крові дає змогу рятувати людські життя та здоров’я. Але не завжди пацієнти, які потребують цієї операції терміново, мають доступ до безпечної крові. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щоб забезпечити достатню кількість крові для медичних потреб, у країні має бути не менш ніж 40 донорів на 1000 жителів. У Європі цей середній показник становить 25—27, у США та Канаді — 35—40. В Україні ж він далекий від ідеалу: лише 18 здавачів на 1000 жителів, тоді як потреба в донорській крові значно збільшилася через воєнні дії на сході України.

Бажаючих допомогти людям, що потрапили в біду, у нас не бракує. Але українці подекуди просто не знають, куди звернутися, або просто бояться йти в пункти переливання крові. Для інформування населення в усьому світі працюють спеціальні «гарячі лінії» для донорів. Приміром, у Великій Британії успішно працює інформаційна служба оператора Vodafonе. Тепер така служба підтримки буде й у нас за номером 7333. Вона називається «Лінія життя». При підтримці Асоціації служби крові України ініціатором її виступив оператор мобільного зв’язку «МТС Україна».

Здавши кров, ви можете врятувати чиєсь життя. Фото надане автором

За безкоштовним номером «Лінії життя» кожен громадянин нашої держави може отримати інформацію про найближчий пункт здачі крові, про те, як правильно підготуватися до цієї процедури, матиме змогу проконсультуватися щодо безпечного її проведення та протипоказань, дізнатися про гарантії, які надає донорам держава. Експерти кол-центру допоможуть в усіх питаннях, що стосуються цього найважливішого для України соціального проекту з порятунку життя дітей, хворих-сердечників, військових.

Зателефонувати на «Лінію життя» можна для абонентів МТС безкоштовно за номером 7333, а для інших операторів — 050-119-73-33. 

Ірина БУКОВСЬКА
для «Урядового кур’єра»