Президент Литви Даля Грібаускайте пропонує штрафувати за заклики змінити конституційний лад і зазіхати на суверенітет країни не лише трансляторів, а й ретрансляторів.

Про це повідомляє сайт Укрінформ з посиланням на Delfi.lt.

«Згідно з поправками глави держави, представленими на розгляд парламенту, штраф може становити до 3% річних прибутків. Нові заходи Грібаускайте аргументує тим, що «Литва зараз живе в умовах інформаційної війни», – йдеться у публікації.

У проекті закону також пропонується заборонити на один рік надавати державні субсидії засобу масової інформації, який оприлюднить заклики змінити конституційний лад.

Згідно з поправками, за отримання даних про злочини транслятора проти Литовської держави або «зв'язках з відповідними організаціями, які становлять загрозу національній безпеці» Комісія з теле- і радіомовлення Литви може відмовити у видачі ліцензії.

У пояснювальному листі йдеться, що російські телепрограми, в яких демонструється пропаганда, постійно дивляться 15% або 400 тис. жителів Литви.

«Щорічно ми стикаємося з новими атаками інформаційної війни. Їхня мішень – наші люди. Їм нав'язується невдоволення власною державою, історією, армією, членством в Євросоюзі і НАТО. Конституція зобов'язує захищати інформаційний простір Литви. У цій війні ми не можемо бути беззбройними»,– зазначила Грібаускайте у своєму прес-релізі.

Адміністрація президента стверджує, що зараз до 30% усіх ретрансльованих програм в Литві становить російська продукція.