ПАМ’ЯТЬ

На 63-му році пішов із життя  знаменитий карикатурист Юрій Кособукін

Його малюнки знали й любили в усьому світі. Кількість професійних перемог Юрія Артемовича була такою, що він заслуговує запису в Книзі рекордів Гіннесса як найтитулованіший художник світу. За життя він здобув понад 300 нагород на міжнародних мистецьких конкурсах, з них 90 — перші премії і гран-прі. На персональних виставках художника в Україні, Німеччині, Італії, Росії, Польщі, Туреччині, на Кубі й у Франції завжди були аншлаги. І це не випадково. Мова малюнків Юрія Кособукіна — універсальна і зрозуміла всім, а їх гумористичний потенціал легко долає всі кордони, простягає незримі цивілізаційні нитки на світовому просторі і робить для зближення жителів різних країн більше, як усі митні й інші союзи. Сам художник називав свої малюнки захопленням, а то й сенсом життя, але не способом заробляння грошей.

Юрій Кособукін народився 14 травня 1950 року в місті Іман (Приморський край). Закінчив Харківський авіаційний інститут, працював в ДКБ Антонова в Києві. У 1976 році вийшла його перша публікація в пресі. Пізніше його роботи друкували в багатьох газетах і журналах в Україні та за кордоном. У 1998 році художник нагороджений вищою відзнакою Фонду міжнародних премій — орденом Миколи Чудотворця «За видатний внесок у примноження добра на землі».

«У моєму чорному гуморі багато білого. У мене радше чорно-білий гумор, як шахи. Є художники, від карикатур яких стає моторошно, а я мрію, щоб над моїми сміялися. Мої неголені чоловічки — добрі й нешкідливі», — розповідав художник в одному з інтерв’ю. Майстер пішов від нас, залишивши нам своїх смішних чоловічків, талант і добру усмішку. 

Фото з сайту kosobukin 2 ukrine