Діти зі своїх малюнків-пазлів, що повторюють контури кожної з 24-х областей України, склали єдину країну. Розмір роботи — 2 на 3 метри. Вони подарують її Дитячому фонду ООН ЮНІСЕФ на знак подяки за участь цієї організації в долі лікарні. Інші роботи художників-волонтерів руху «Розумна лікарня» та маленьких пацієнтів демонструвалися нещодавно в «Мистецькому Арсеналі». Цією акцією волонтери, маленькі пацієнти та лікарі хочуть закликати до єдності країни та підкреслити, що «Охматдит» — це лікарня для дітей з усіх куточків країни. 

— Немає нічого страшнішого за відчуття безпорадності, коли дитина хворіє. Я заснувала волонтерський проект «Розумна лікарня», щоби привернути увагу до дитячої лікарні «Охматдит». Щоразу, коли ми з волонтерами приходимо до них, їхні очі сяють. Діти набагато сильніші за дорослих, у багатьох невиліковні хвороби, а вони посміхаються, малюють. Вони хочуть бачити нашу країну єдиною та здоровою. А ми, дорослі, маємо створити для них усі можливості для цього, — вважає координатор проекту «Розумна лікарня» Катерина Кардаш.

Як і раніше, тут лікуються діти з Криму.

— Всі вони є громадянами України. Я тішуся тим, що волонтери об’єдналися для підтримки будівництва нового корпусу. Він нам дуже потрібний. До речі, саме з волонтерства та меценатства починалася наша лікарня 130 років тому, коли її заснував Терещенко. Держава має знайти фінансування для завершення будівництва нової клініки, адже це всеукраїнський проект, те, чим пишатиметься вся країна, — розповідає генеральний директор лікарні «Охматдит» Юрій Гладуш.

— Нині країні складно. Але ми маємо рухатися вперед, щоб життя перемагало. До нас звертаються дуже багато волонтерів та благодійників, які бажають допомогти у створенні нової лікарні, бо будівництво призупинено через брак коштів у бюджеті. Ми сподіваємось, що нова влада вирішить фінансовий бік справи і вже наступного літа в Україні з’явиться омріяна дитяча лікарня, — каже директор державного підприємства «Укрмедпроектбуд» Ірина Коваль.

Діти намалювали малюнки, які зображають кожну з 24 областей. Фото Володимира ЗAЇКИ

ДОВІДКА «УК»

Національна дитяча спеціалізована лікарня «Охматдит» МОЗ України — багатопрофільний лікувально-діагностичний заклад, який надає медичну допомогу дітям з усієї України. Щорічно в стаціонарі лікуються 18 тисяч дітей, близько 20 тисяч отримують невідкладну допомогу в травматологічному пункті лікарні.

З березня 2014 року в Києві працює волонтерський проект «Розумна лікарня», метою якого є привернення уваги влади до проблеми фінансування недобудованого корпусу лікарні «Охматдит». Проект діє в партнерстві з благодійним фондом «Здорові діти України», який відкрито в квітні 2014 року з метою стимулювання створення дитячої лікарні, а саме фінансування будівництва, оснащення й введення в експлуатацію нового лікувально-діагностичного корпусу «Охматдит».