АКТУАЛЬНО. Україна займатиме активнішу позицію з підтримки миру та глобальної безпеки, беручи участь як у міжнародних миротворчих, так і в антипіратських операціях. Про це заявив Секретар Ради національної безпеки і оборони Андрій Клюєв, коментуючи намір українських військовиків приєднатися до міжнародної операції проти піратів «Океанський щит».

«У випадку з морськими піратами прямо йдеться про інтереси України. За останні 3,5 року пірати захопили понад чотири десятки суден з майже двома сотнями українських громадян на борту», — зазначив він, нагадавши, що наша країна приєдналася до антипіратської операції ВМС країн ЄС «Аталанта» ще в листопаді 2010 р., а корабель ВМС бере участь у середземноморській операції НАТО «Активні зусилля» з боротьби з нелегальною міграцією, незаконними перевезеннями зброї та наркотиків не перший рік.

Цьогоріч до району проведення операції ЄС «Аталанта» буде направлено український літак для здійснення спостережних польотів над акваторією, а наступного року фрегат ВМС «Гетьман Сагайдачний» з палубним вертольотом і групою спецпризначення на борту візьме участь у міжнародній операції «Океанський щит» біля берегів Сомалі.

На думку Андрія Клюєва, участь України в подібних операціях — це не лише внесок у глобальну безпеку, а й хороший практичний досвід для українських військовиків. Він зауважив, що представники різних країн дедалі частіше відпрацьовують навички боротьби з піратами під час багатонаціональних навчань. «Наприклад, сценарій одного з етапів міжнародних навчань «Сі-Бриз», які нині проходять під Одесою, якраз і передбачав проведення антипіратської операції», — зазначив секретар РНБО.

Як передає його слова Укрінформ, щорічний збиток для різних країн від піратських нападів обчислюється мільярдами доларів. Тож мінімізувати піратську загрозу можна тільки спільними зусиллями різних країн. «Така співпраця вже дає результати: незважаючи на зростання піратської активності, кількість захоплень суден у 2011 році зменшилася приблизно вдвічі порівняно з 2010 роком», — зауважив Андрій Клюєв. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»