Україна і Європейський інвестиційний банк, який виступає одним із головних фінансових партнерів держави, обговорюють можливості посилення взаємодії за вже затвердженими проектам співпраці та проектами в галузі розвитку інновацій, освітнього простору, інфраструктури, енергомодернізації та децентралізації. Про це йшлося під час зустрічі Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана з віце-президентом ЄІБ Вазілом Гудаком.

Станом на жовтень портфель банку в Україні налічує 18 проектів на суму 5,67 мільярда євро. Спектр проектних напрямів — від відновлення міст сходу й розвитку малого та середнього бізнесу до підвищення безпеки автошляхів. Домовленості про фінансування проектів з безпеки руху було досягнуто під час травневого візиту Володимира Гройсмана до Брюсселя. А нині сторони вже обговорюють можливості системнішої кооперації з муніципалітетами в сегменті розвитку транспортних мереж.

Віце-президент ЄІБ Вазіл Гудак готовий розширювати співпрацю і підтримувати зв’язок на рівні банк — уряд — муніципалітети. Фото з Урядового порталу

«Будемо раді розширювати співпрацю і підтримувати зв’язок на рівні банк — уряд — муніципалітети», — окреслив перспективу Володимир Гройсман.

«Ми вражені, скільки ваш уряд зробив. Нам приємно чути, що Україна хоче стати інноваційнішою й технологічнішою, і ми завжди готові допомогти», — відповів Вазіл Гудак. Він запропонував закріпити досягнуті домовленості під час грудневого візиту глави уряду до Брюсселя й підписати відповідні проектні документи.

Прем’єр-міністр поінформував співрозмовника про поточну ситуацію в Україні. Відзначив пріоритети роботи уряду, серед яких економічне зростання, продовження децентралізації, реформи в освіті, охороні здоров’я, початок приватизації, ухвалення проекту держбюджету, що збереже економічну стабільність у період виборчих процесів.

Україна долає серйозні економічні й геополітичні виклики, запроваджує реформи, тож набір фінансових інструментів, які пропонує Європейський інвестбанк, стане у пригоді. У цьому контексті сторони домовилися проінвентаризувати наявні проекти співпраці з банком і видати спільну дорожню карту реалізації ініціатив. Вазіл Гудак повідомив, що банк має у розпорядженні збільшений бюджет на проекти у країнах «Східного партнерства». Україна може розраховувати на цей ресурс. А це сотні мільйонів євро на рік, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів.

Прем’єр-міністр подякував за пропозицію і наголосив, що економіка України неодмінно зростатиме: «І нам потрібні інвестиції. Тож відкриватимемо можливості для цього».

Відділ новин
«
Урядового кур’єра»