Продаж французьких вертольотоносців типу «Містраль» може вплинути на ситуацію «з точки зору гарантій безпеки Японії», заявив у Токіо під час зустрічі з міністром оборони Франції Жан-Івом Ле Дріаном міністр оборони Японії Іцунорі Онодера.

«Останнім часом Росія на Далекому Сході посилює свою військову міць і збільшує активність. Враховуючи вплив з точки зору гарантій безпеки Японії, поставка вертольотоносців спричиняє великі побоювання», – заявив міністр.

Як повідомляє РИА-Новости, у відповідь Ле Дріан зауважив, що Росія вже заплатила за вертольотоносці, і «на них немає озброєнь, і вони призначені для транспортування». При цьому міністр наголосив, що Франція «підкориться, якщо Євросоюз визнає угоду такою, яка підпадає під санкції».

Раніше японський міністр оборони назвав продаж французьких «Містралів» Росії «недоцільним у світлі сучасної міжнародної ситуації».

22 липня президент Франції Франсуа Олланд заявив, що зараз ніщо не заважає уряду продати Росії перший «Містраль», а поставка другого корабля залежатиме від позиції Росії щодо України.

Минулого тижня США виступили проти продажу Росії французьких вертольотоносців типу «Містраль». У червні стурбованість щодо угоди висловив президент США Барак Обама, а на початку липня заступник радника президента з нацбезпеки Бен Родс наголосив, що США проти того, щоб Франція продавала Росії «Містралі».

Минулого понеділка цю угоду «немислимою» назвав премєр Великобританії Девід Кемерон.

Контракт вартістю €1,2 млрд на будівництво двох французьких вертольотоносців «Містраль» для ВМФ Росії підписали у червні 2011 року. Перший корабель – «Владивосток» – має надійти на озброєння російського флоту у 2014 році, другий – «Севастополь» – у 2015 році.

iPress.ua