Цьогорічна вступна кампанія була вкрай складною через політичну та воєнну ситуацію в країні. Міністерство освіти і науки остаточної статистики не має, адже в університетах Донецької та Луганської областей процес досі триває, і невідомо, чим і коли завершиться. Можливо, частину місць із вишів Донбасу буде передано до університетів інших регіонів країни.

Про це йшлося в ході експертної зустрічі, проведеної у форматі відеоконференції у Комунікативному центрі уряду. Підбивала підсумки вступної кампанії перший заступник міністра освіти і науки Інна Совсун.

Проблемні моменти вступу-2014 Києву означили чотири міста: Дніпропетровськ, Львів, Одеса й Харків. Та перед цим Інна Совсун озвучила офіційні дані: «Якщо абітурієнт перебував у Луганську, де немає ні світла, ні Інтернету, то забезпечити його право на вступ за всього бажання міністерство не могло. На Донбасі за кількістю подань було 36 тисяч абітурієнтів. 10—11 тисяч — на державне замовлення на бакалаврат. 20 тисяч з усієї кількості змогли скласти ЗНО».

Окрім цього, кільком тисячам кримчан замінено російські дипломи на українські. Нині відомство працює в індивідуальному порядку над зверненнями вступників, які можуть претендувати на пільгові умови навчання (це діти загиблих у зоні АТО чи члени сімей Небесної Сотні). Системною проблемою названо й питання повторного вступу на бюджетну форму навчання, адже згідно з чинним Законом «Про вищу освіту», її можна здобувати безкоштовно лише раз.

Окремо посадовець переповіла питання, порушені в ході другого засідання робочої групи з розробки проекту Умов прийому на навчання до вищих навчальних закладів України в 2015 році. Зокрема йшлося про зміну підходів оцінювання тестів та заміни 124 балів (з непрофільних предметів) і 140 (з профільних) на «склав» і «не склав»; про скасування прийому вишами сертифікатів різних років тощо.

Усі пропозиції, які пролунали у стінах МОН, буде прописано у проекті Умов прийому на навчання до вишів у 2015 році. Текст документа винесуть на громадське обговорення вже наступного тижня. 

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»