У структурі Мінсоцполітики створено сектор з питань опіки та піклування повнолітніх недієздатних осіб. Про це заявив перший заступник міністра Віталій Мущинін під час виступу на Десятій всеукраїнській нараді на тему «Стан виконання Концепції соціальної адаптації інвалідів з розумовою відсталістю у 2013 році».

За його словами, сектор працюватиме над розв’язанням проблем осіб, які за станом здоров’я не можуть самостійно реалізовувати свої права та виконувати обов’язки. Серед пріоритетних напрямів — вивчення міжнародного досвіду, а також створення необхідної нормативно-правової бази.

«Нині в Україні налічується 26 тисяч повнолітніх недієздатних осіб, а також майже 6 тисяч громадян, дієздатність яких обмежена. Зазначу, що формування і реалізація політики держави щодо опіки та піклування над такими громадянами та їхнього соціального захисту врегульовані певними законодавчими актами. Однак їхні норми й положення переважно загального характеру і мало конкретизовані стосовно таких осіб. Як результат — реалізація цього законодавства супроводжується безліччю проблем», — сказав Віталій Мущинін.

Він зазначив, що першим кроком на шляху до вирішення проблем таких громадян стало внесення відповідних змін до Положення про Мінсоцполітики. Також, за його словами, з метою якнайшвидшого розв’язання проблем повнолітніх осіб з інвалідністю внаслідок психічних та інтелектуальних порушень при Комітеті ВРУ у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів створено відповідну робочу групу. Водночас для забезпечення захисту прав та законних інтересів недієздатних громадян робоча група, що створена в Мін’юсті, також працює над удосконаленням законодавства. Крім того, як повідомила прес-служба Мінсоцполітики, в Україні розпочато запровадження стандартизації соціальних послуг, зокрема послуги представництва інтересів.

Перший заступник міністра сподівається на подальшу співпрацю з громадськими організаціями. Він відзначив Всеукраїнську громадську організацію «Коаліція захисту прав інвалідів та осіб із інтелектуальною недостатністю», яка є партнером Мінсоцполітики упродовж багатьох років. 

Відділ соціально-правових питань
«Урядового кур’єра»