Міністерство юстиції України звернеться до Ради Європи з проханням визнати, що українська льотчиця Надія Савченко перебуває на території Росії як заручниця.

«Ми зараз включилися у цей процес із МЗС. МЗС зараз працює на дипломатичному рівні, а ми, зі свого боку, почали готувати відповідну заяву до Ради Європи... щоб визнали, що вона – заручник і що до неї застосовуються нелюдські умови... Далі вимога до Росії – видати цю людину», – заявив у чевтер міністр юстиції Павло Петренко.

Міністр уточнив, що, за наявною інформацією, Савченко не дають можливості спілкуватися з родичами, і це можна розцінювати як нелюдські умови.

Петренко наголосив, що і українська льотчиця, і затриманий в Криму за підозрою в підготовці терактів український кінорежисер Олег Сенцов, фактично є в’язнями сумління і заручниками.

У Слідчому комітеті Росії стверджують, що Савченко під виглядом біженки нелегально перетнула кордон Росії і була затримана під час перевірки документів в одному з населених пунктів. Російські слідчі заявляють, що українська льотчиця проходить як підозрювана у кримінальній справі про вбивство російських журналістів під Луганськом.

Тим часом прокуратура Луганської області відкрила кримінальне провадження за фактом незаконного позбавлення волі штурмана-оператора гелікоптера Мі-24 і бомбардувальника Су-24 Надії Савченко.

Як повідомили у прес-службі прокуратури Луганської області, відомості про вказане кримінальне правопорушення внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 3 статті 146 Кримінального кодексу України (незаконне позбавлення волі або викрадення людини).

Слідство проводить Сватівський райвідділ головного управління МВС України в Луганській області. Досудове розслідування триває.

Радіо Свобода