Їй-бо, майже ніхто у Донецьку й раніше не мав ілюзій стосовно так званого перемир’я і дотримання угоди про припинення вогню. Проте бажання відчути реалії іншого — мирного — життя таки давалося взнаки: донеччани навіть вирішили провести суботник. Усім охочим запропонували відшукати віники, відра, мішки для сміття та робочі рукавиці й бодай трохи навести лад у Палаці молоді «Юність», який зазнав істотних руйнувань під час артилерійських та мінометних обстрілів. «Ми відгукнулися на запрошення з радістю, бо дуже хотіли вірити, що найгірше вже позаду і тепер гуртом відбудуємо зруйновані об’єкти, — каже донеччанка Раїса Василівна, яка мешкає неподалік. — Адже війна вже всім так остогидла! Хотілося працювати, і головне — аби не гриміли постріли і вибухи. Та, на жаль, ми бажали поки що неможливого».

 Рішення про суботник приймали в умовах стрілянини, яка не припинялася у різних районах міста. У п’ятницю було обстріляно Петровський район, а надвечір бойовики так званої ДНР розпочали масований штурм аеропорту в Київському районі, який досі утримують сили АТО. Канонада була такою гучною, що люди, які мешкають поблизу, змушені були ховатися у підвалах, де багато із них провели і ніч. А поки вони подумки та вголос рахували вибухи на поверхні, «ополченці» поширили інформацію про захоплення аж шести літаків, серед яких буцімто один реактивний (українські військові назвали це повідомлення нісенітницею). У суботу та неділю ситуація стала іще напруженішою, оскільки бойовики так званої ДНР не припиняли намірів вибити українські підрозділи з території аеропорту. «Здається, навіть до так званого перемир’я не було подібного жаху, бо «бахкали» цілий день! — ділиться враженнями мешканець Київського району Микола. — По вулиці Університетській у бік залізничного вокзалу пройшли кілька танків та «Гради», а з гармат чи мінометів стріляли десь поряд, оскільки наша дев’ятиповерхівка вся аж здригалася! Чесно кажучи, було моторошно. Навіть наша кішка, яка за останні місяці вже трохи звикла до вибухів, тепер майже цілий день не вилазила із облюбованого нею темного закутка — хатнього «бомбосховища». Було очевидно, що по аеропорту часто й густо стріляли із району терикона шахти ім. Куйбишева, заводу хімреактивів та Дурної балки. І ті «розумники», які вперто звинувачували в обстрілах міста «укропів», знову змушені були прикусити язики, адже численні руйнування та людські жертви з’явилися саме після залпів із міських територій, які давно контролюють так звані захисники — бойовики ДНР».

 Надвечір у неділю у міській раді ситуацію вже назвали критичною. «Тривають обстріли у Київському та Куйбишевському районах. Зруйновано житлові будинки та інфраструктуру, є жертви серед мирного населення», — підтвердила слова очевидців влада в офіційному повідомленні. Разом з аеропортом «мішенями» стали територія Путилівського ринку, житловий сектор, приміщення школи та дитячого садка. На жаль, знову постраждали мирні мешканці міста, які ще недавно покладали певні надії нехай на примарне, проте перемир’я. Двоє людей загинули після влучення снаряда в один із магазинів. Унаслідок вибухів біля школи №58 смертельні поранення дістала молода жінка. За словами очевидців, у той бік, звідки піднімалися темні стовпи диму, промчали кілька автомобілів «швидкої допомоги», а згодом стало відомо, що осколки зачепили й один зі спецавтомобілів, водій дістав поранення.

 Отже, є всі підстави називати цю неділю «чорною», оскільки, поки що за неофіційною інформацією, за день загинули майже 20 мирних жителів і ще більше донеччан зазнали поранень. Про втрати повідомили й військові — у бою поблизу Карлівки загинули троє українських бійців, також є поранені. На лінії вогню в умовах його анонсованого припинення опинилися неподалік Донецька й спостерігачі ОБСЄ. В районі Кіровська поблизу автомобіля, в якому перебували п’ять представників цієї організації, розірвалися майже два десятки мін. Ніхто з людей не постраждав, але після влучання осколків автівка у деяких місцях тепер нагадує решето.

P.S. Підбито сумні підсумки «чорної» неділі — 6 мирних жителів Донецька загинули під час обстрілів (п’ятеро покинули цей світ на місці ураження, один помер у лікарні), 15 — з пораненнями перебувають у лікувальних закладах. Станом на ранок понеділка обстановка в Донецьку залишалася напруженою. Звуки артилерійських залпів, за повідомленнями жителів, періодично було чути в Ленінському та Кіровському районах. Комунальні підприємства, що забезпечують життєдіяльність міста, працюють у штатному режимі. Ситуація з продовольством в Донецьку задовільна. У торговельній мережі наявні товари продовольчої і непродовольчої груп, а також товари першої потреби. Громадський транспорт рухається автомагістралями згідно з графіками. 

Лідія ЖАТКА
для «Урядового кур’єра»