Український фахівець Мирон Маркевич очолив дніпропетровський «Дніпро», який цього року вперше в своїй історії здобув право виступити в кваліфікації Ліги чемпіонів.

Контракт пана Маркевича з дніпропетровським клубом розрахований на три роки.

Останнім місцем роботи наставника «Дніпра» був харківський «Металіст». Посаду головного тренера харків’ян він залишив у лютому цього року.

У першому інтерв’ю прес-службі свого нового клубу пан Маркевич припустив, що до його призначення «неоднозначно» поставляться як вболівальники «Дніпра», так і фанати його колишнього клубу. Команди «Дніпро» та «Металіст» є традиційними супротивниками в рамках української першості.

Попереднім тренером «Дніпра», який завоював для команди першу в її історії путівку до кваліфікації Ліги чемпіонів, був іспанець Хуанде Рамос. Минулого тижня він відмовився продовжувати з клубом контракт через «небажання його родини перебувати в Україні протягом тривалого часу».

В інтерв’ю клубній прес-службі новий тренер «Дніпра» заявив, що серйозних змін кістяк команди не зазнає, а зміни у складі команди будуть «точковими».

Згодом в ефірі телеканалу «Футбол 1» пан Маркевич заявив, що завданням на сезон буде гідний виступ у Лізі чемпіонів.

«Не варто також забувати і про чемпіонат України», – додав він.

У інтерв’ю цьому ж телеканалу він припустив, що у складі команди на наступний сезон залишиться один з лідерів «Дніпра», півзахисник Євген Коноплянка, чутки про перехід якого до котрогось з англійських клубів активно мусуються ЗМІ вже не перший місяць.

«Коноплянка? Я б хотів, щоб він залишився. Думаю, що він залишиться», – цитує Мирона Маркевича football.ua.

До тренерського штабу пана Маркевича увійдуть Олександр Іванов, В’ячеслав Хруслов та Павло Сіренко, які працювали з ним у «Металісті», а також Володимир Єзерський, Сергій Нагорняк та Валерій Городов, які раніше були пов’язані з «Дніпром».

З новим тренером команда зустрінеться 17 червня. Після медобстеження «Дніпро» вирушить на тренувальний збір на Львівщину. Другий етап підготовки триматиме з 5 до 19 липня та пройде в Австрії.

Мирон Маркевич родом з Львівщини. Закінчив Вищу школу тренерів у Москві в 1983 році, тренував низку українських клубів, а також махачкалинський «Анжи».

Найбільші тренерські успіхи пана Маркевича пов’язані з харківським «Металістом». Очоливши харків’ян у 2005 році, він вже наступного року завоював з ними бронзові нагороди української першості. Згодом він повторив це досягнення п’ять разів поспіль.

1 лютого 2010 року Мирона Маркевича було призначено головним тренером національної збірної з футболу України, однак вже в серпні він залишив цю посаду на знак протесту проти рішення Федерації футболу України про санкції проти «Металіста» за договірний матч з «Карпатами» дворічної давності.

У сезоні 2012/2013 завоював з «Металістом» срібні нагороди чемпіонату України, порушивши домінування донецького «Шахтаря» та київського «Динамо» в українському футболі.

В лютому 2014 року залишив «Металіст» через фінансові клопоти клубу, з того часу тренерською діяльністю не займався.

Перед призначенням Сергія Реброва головним тренером київського «Динамо» розглядався ЗМІ у якості одного з претендентів на цю посаду.

BBC ua