З наближенням Новорічних свят побільшало браконьєрів у лісах. Приміром, у Матвіївському лісі, що в передмісті Миколаєва, громадські активісти спіймали на гарячому губителя молодих ялинок. Чоловік зі знанням справи спиляв два дерева й пояснив, що йому пообіцяли заплатити по 70 гривень за ялинку. Втім, до прибуття міліції злодій втік. Його не змогли втримати активісти групи «Матвіївський ліс», проте сфотографували та передали відомості до правоохоронних органів. Насправді соснові насадження в цьому лісі займають невелику площу. Із двох сотень молодих ялинок уже в половини зрубано верхівки. Місцеві жителі вирішили не тільки самостійно боротися зі злодіями, а й оголосили грошову винагороду тим, хто надасть інформацію про перекупників крадених ялинок. 

Як повідомляють в обласному управлінні лісового і мисливського господарства,  державна лісова охорона в передноворічний період 2014 року на території лісогосподарських підприємств області виявила 42 незаконно зрубані новорічні ялинки. Сума шкоди, заподіяної лісу, становить 8133 гривні. До адміністративної відповідальності за статтею 65 КУпАП притягнуто восьмеро осіб, на яких, крім збитків, накладено адміністративних штрафів на суму 765 гривень.

В управлінні переконані, що збільшення попиту на ялинки природного походження цього року не повинні спричинити зростання кількості незаконного вирубування. Адже лісівники виростили  достатню кількість новорічних сосен на плантаціях, і ціни в лісгоспах на них стабільні.

Для посилення охорони хвойних насаджень від незаконного вирубування Миколаївське обласне управління лісового та мисливського господарства розробило і довело підпорядкованим лісогосподарським держпідприємствам заходи посиленої охорони лісів.

Для  залучення до справи охорони лісів громадськості, правоохоронних органів задля посилення дотримання вимог чинного законодавства  під час реалізації населенню ялинок, сприяння організації землекористувачами належної охорони  хвойних насаджень Миколаївською облдержадміністрацією видано відповідне розпорядження. Цей документ визначає, де можуть реалізовувати ялинки в населених пунктах і де держлісгоспи  мають створити торговельні майданчики. Також торговельні пункти розмістять біля контор лісництв, розсадників, уздовж  автошляхів області.

Звісно ж, новорічні дерева заготовлятимуть зі спеціально вирощених для цього плантацій та від рубок формування й оздоровлення лісів. Обов’язкова умова для заготівлі — наявність оформленого лісового чи лісорубного квитка. Відпускатимуть зрубані ялинки для реалізації лише з маркуванням пластиковими бирками зі штрих-кодом.