Україна є зразковою країною за результатами подолання епідемії СНІДу. Про це на прес-конференції, присвяченій підсумкам 67-ї Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я, в Будинку уряду розповів міністр охорони здоров’я Олег Мусій.

— За словами виконавчого директора об’єднаної програми ООН з ВІЛ/СНІД (ЮНЕЙДС) Мішеля Садібе, наша держава, досягнувши успіхів у реалізації програми з боротьби з цією епідемією, може претендувати на лідерство і керівну роль у Правлінні ЮНЕЙДС. Ми будемо закріплювати наш успіх й надалі, — зазначив міністр.

Олег Мусій розповів про проведення на міжнародному рівні важливих для розвитку системи охорони здоров’я та збереження життя українців переговорів. Під час зустрічі з директором Європейського регіонального бюро ВООЗ Сузанною Джакаб українці виступили з ініціативою проведення у Копенгагені перемовин щодо надання медичної допомоги нашим громадянам, які проживають у тимчасово окупованому Криму, і безперешкодного доступу до лікування на сході країни.

За його словами, Україна заручилася підтримкою ВООЗ, ЮНЕЙДС, Глобального фонду у питаннях подальшої боротьби з епідемією ВІЛ/СНІД і туберкульозу, проблемах імунізації, реформи системи охорони здоров’я, відновлення прав пацієнтів, які залишились у Криму без доступу до замісної терапії.

Крім того, Олег Мусій під час Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я наголосив на закріпленні на рівні відповідної резолюції ВООЗ принципів лікарського самоврядування.

— Цього представники лікарської професії домагаються впродовж 30–40 років. І якщо ми проведемо в Україні відповідну міжнародну конференцію, а потім закріпимо вказані положення на рівні ВООЗ, це буде істотним успіхом, — зауважив Олег Мусій.

Він також запропонував невідкладно обговорити шляхи посилення захисту лікарів під час виконання ними професійних обов’язків у бойових умовах чи в умовах окупації та удосконалити в цьому аспекті положення Же невської конвенції. Адже в багатьох випадках українські лікарі, виконуючи професійний обов’язок, ризикують власним життям. Майданчиком для дискусії може стати Україна.

— Події, які відбулись в Україні, — безпрецедентний прояв професійної самоорганізації. Україна готова внести у глобальну стратегію свій досвід, отриманий під час протестів та масових убивств у мирний час. Існують беззаперечні докази численних і грубих порушень міжнародного гуманітарного права, зокрема Женевської конвенції. На жаль, медичні працівники також стають жертвами локальних конфліктів. У період з грудня 2013-го по лютий 2014 року нападів співробітників правоохоронних органів зазнали понад 50 медичних працівників. Нині медиків викрадають, зокрема волонтерів Червоного Хреста на сході України. Уряд робить усе можливе, щоб уникнути подібних ситуацій, — розповів Олег Мусій.