Ганна РОМАШКО
для  «Урядового кур’єра»

Лідер кримськотатарського народу став першим лауреатом польського аналога Нобелівської премії миру «Солідарність» — за зміцнення демократії, прав і громадських свобод в Україні. Нагороду  Мустафі  Джемілєву вручили у Варшаві екс-президент Польщі Лех Валенса та нинішній глава польської держави Броніслав Коморовський.

Нагороду лідер кримських татарів присвятив своєму народові. Фото з сайту unian.net

«Присудження премії Солідарності кримськотатарському діячу радо сприйнято усім народом, оскільки вона вважається нагородою не конкретній людині, а всьому народно-визвольному рухові кримськотатарського народу», — заявив під час нагородження кримськотатарською мовою Мустафа Джемілєв.

За його словами, ця нагорода є великою моральною підтримкою кримськотатарському народу. А  підтримка сьогодні потрібна як ніколи. Грошовий вимір премії  Солідарності — мільйон євро, повідомляє «Радіо Свобода». 250 тисяч євро отримує безпосередньо переможець, а 750 тисяч мають бути витрачені на реалізацію програм, які вибере сам лауреат.

За словами народного депутата України Мустафи Джемілєва, ці гроші він витрачатиме  через Фонд розвитку Криму. «Також одну частину,  близько 100 тисяч євро, хотів би витратити на допомогу сім’ям убитих з Небесної Сотні і вбитих під час Aнтитерористичної операції», — розповів лауреат.

Гостем на урочистому врученні Премії Солідарності імені Леха Валенси був і президент США Барак Обама. Польські експерти наголошують, урочистості  — промовистий жест підтримки західним світом кримських татар та української держави.  Водночас Мустафа Джемілєв заявляв про те, що особисто проситиме  президента США Барака Обаму посилити санкції проти Росії.

«Більш за все турбує тенденція, що Крим начебто відходить на другий план, що Крим міг стати розмінною монетою. Я хотів би отримати гарантії того, що ті санкції, до яких вдалися, і які, на нашу думку, мають посилюватися, не припиняться до того моменту, поки Росія не звільнить останній квадратний метр окупованої землі», — зазначив лідер кримських татарів.

А новообраний Президент України Петро Порошенко, який брав участь у церемонії,  заявив, вітаючи Мустафу Джемілєва, що Україна дуже скоро поверне Крим: «Переконаний,  Крим дуже скоро буде вільним, і кримські татари разом з українцями розбудовуватимуть у Криму демократію і свободу», — зокрема сказав він.