«Коли я заходжу в цю залу, то ніби відчуваю зображену в роботах мелодію довкілля, міста, людей», — каже відвідувачка виставки «Музика дощу» пані Лариса. Тим часом інша гостя сідає за піаніно й починає награвати мелодію. Відвідувачі фотографують картини в Будинку вчених НАН України.

Виставка художниці Людмили Лебедєвої-Поліщук «Музика дощу» проходитиме до 30 грудня. Гроші за картини передадуть волонтерській організації Центрального клінічного шпиталю МО України на допомогу пораненим. «Половина від вартості картин піде пораненим в АТО, — каже художниця. — Вартість кожної картини різна, наприклад, ця коштує чотири тисячі гривень, я її малювала рік. Я давно хотіла допомогти. Ось нещодавно підходить до мене художник на Андріївському, показує каталог — мовляв, там виставлявся. Я відразу сказала, що хочу».

Навіть трамвайну зупинку можна оспівати. Фото прес-служби «Золотої палітри»

Перед цим Людмила Лебедєва-Поліщук продала свою картину за чотири тисячі гривень і всі гроші віддала на допомогу шпиталю. Всі роботи — це олійний живопис, виконані без пензля у незвичайній техніці мастихін (спеціальна металева лопаточка, якою наносять олійні фарби густими мазками). Фарба може сохнути дуже довго, навіть рік.

Про що картини? Про романтику, любов, емоції, кохання. Про нас. Про те, що добра має бути більше. «Нехай поранені одужають, будуть щасливі і здорові. Що більше буде щастя в очах, то ми будемо щасливіші», — каже Людмила Лебедєва-Поліщук.

Олександр Краснопевцев, голова правління «Золотої палітри», яка вже не перший рік проводить благодійні заходи, зауважив: «Виставка ще триватиме. Дякую усім небайдужим людям, які відгукнулися. З  нами правда, з нами Бог і перемога». Чотири благодійні акції асоціація провела з волонтерською організацією шпиталю і вже зібрала 72 тисячі гривень. Активну участь у таких виставках беруть різні художники. Іван Марчук, наприклад, допомагав своїми картинами.

Людмила Лебедєва-Поліщук подарувала одну зі своїх робіт Центральному шпиталю: «Нехай хлопці дивляться на картину і вона їх зігріває». 

Анастасія ГАЛАТА
для «Урядового кур’єра»