Цими вихідними з першим робочим візитом в Україні перебувала директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард. На тлі останніх подій в економіці й суспільстві її заяви прозвучали досить оптимістично, вселивши в українців певну віру у незворотність перетворень. Так, після зустрічі з Президентом Петром Порошенком вона переконувала, що наша країна здивувала й навіть вразила світ досягненнями в реформах.

Їх метою є нещадна боротьба з корупцією, створення умов для відновлення стабільності й довіри у фінансово-банківському секторі, забезпечення умов для економічного зростання, створення ефективного інвестиційного клімату. За словами глави держави, завдяки спрямованим у липні 1,7 мільярда доларів підтримки разом з раніше отриманими п’ятьма мільярдами було фактично сформовано потужний фінансовий фундамент для проведення реформ. Золотовалютні резерви становлять уже 12,7 мільярда доларів, що дало змогу стабілізувати банківський сектор і курсову політику. Зрештою, все це — заради поліпшення соціальних стандартів українців.

«Це означає, що економіка поступово стає сильнішою. Сигнали, які вона надсилає інвесторам: будьте впевнені, тут є команда, яка запроваджує реформи, яка тримає курс, яка збирається продовжувати процес трансформації економіки — економіки, яка відкрита і сприятлива для іноземних інвесторів та очікує зростання, і ця команда націлена на краще життя й процвітання своїх людей — ось що це означає», — сказала Крістін Лагард.

Окремо Президент висловив подяку за підтримку МВФ у досягненні угоди про реструктуризацію з держателями суверенних боргових цінних паперів України. Цього місяця до Києва прибуде чергова місія фонду, яка працюватиме тут до 2 жовтня, повідомляє прес-служба глави держави. Петро Порошенко сподівається на її успіх, а також на те, що реформаторські зусилля нашої влади відкриють шлях позитивному рішенню для отримання Україною чергового траншу від МВФ.

Історичним назвав візит Крістін Лагард до Києва Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк: «Уперше директор-розпорядник МВФ вирішила здійснити візит до України, і це вперше за всю історію, коли ми виконали все, що обіцяли в наших програмах з МВФ».

Разом із МВФ, Президентом та урядом у країні здійснено серйозні кроки для повернення на рейки економічної стабілізації. Тож ініціатори реформ очікують на поступове економічне зростання, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

«Хочу чітко зазначити, що Президент та уряд віддані тому, аби збудувати справді сильну Україну. Чекаємо, що Верховна Рада підтримуватиме і ухвалюватиме закони, необхідні для виконання порядку денного реформ, — наголосив Арсеній Яценюк. — На кону майбутнє країни. Переконаний, що спільними зусиллями ми зможемо зробити Україну процвітаючою і сильною країною у Європейському Союзі.

Крістін Лагард зустрілася також із міністром фінансів Наталією Яресько і главою Нацбанку Валерією Гонтаревою. Вона була в щирому захваті від того, що такі відповідальні посади в державі обіймають жінки. «Це унікальна ситуація в світі. Немає більше ніде такого. І я впевнена, що це абсолютно заслужено», — наголосила директор-розпорядник МВФ. 

Михайло ЮРЧЕНКО 
для «Урядового кур’єра»