Учасник воєнних дій, повернувшись до мирного життя, дуже часто опиняється на іншому фронті, стикаючись із чиновницьким бюрократизмом. І не факт, що на цій війні з байдужою бюрократичною системою легше, ніж на передовій. Тут головна зброя — обізнаність і вміння орієнтуватися в документах і законах. Найчастіше бійці, які захищали країну в зоні АТО, стикаються з проблемами під час отримання посвідчень учасника бойових дій, призначення пільг і надання земельних ділянок, гарантованих державою. У цих та інших питаннях нашим захисникам, членам родин загиблих героїв дуже потрібна фахова допомога.

Саме для надання такої підтримки на Дніпропетровщині днями відкрили сім центрів допомоги учасникам АТО та членам їхніх сімей. Перших відвідувачів прийняли центри у Царичанському, Верхньодніпровському, Криничанському, Криворізькому, Павлоградському, Васильківському районах та Дніпродзержинську. Найближчим часом консультаційні пункти, де надають практичну допомогу у вирішенні соціальних, медичних та юридичних питань, заплановано створити у всіх районах та великих містах області.

«Зараз ми бачимо повне сприяння більшості райдержадміністрацій у цьому питанні. Водночас є й підводне каміння: не всі райони готові з нами активно співпрацювати. Наше завдання — активізувати їх, приїхати до них і допомогти правильно організувати роботу. Перші на черзі Солонянський та Петриківський райони, — розповів радник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Іван Начовний. — У всіх районах області є хлопці, які докорінно змінили своє життя і захистили Батьківщину. Вони готові стати фундаментом нової прогресивної країни та активно допомагати змінювати життя на краще. Перш за все, ми повинні подбати, щоб вони отримали все обіцяне державою. З другого боку, таких хлопців потрібно підключати до роботи центрів».

На думку координатора Дніпропетровського центру допомоги учасникам АТО та членам їхніх сімей Наталії Шуліки, якщо подібні осередки відкриють у кожному районі та великому місті, це значно полегшить роботу. Адже зараз у Дніпропетровський центр допомоги надходить потік дзвінків з усього регіону. «До того ж так зручніше і самим бійцям. Їм не потрібно буде їхати в Дніпропетровськ, щоб отримати допомогу. Все вирішуватиметься на місці», — сказала координатор.