ЗДОРОВ’Я. Перша  за два роки людська смерть від сказу  в Україні. В місті Докучаєвськ, на Донеччині  49-річну жінку укусив домашній кіт. Вона цьому не надала значення і не звернулася до лікарів. А коли через три місяці жінці стало зле, вже було запізно, розповідає ТСН.

Головною помилкою жінки стало те, що вона відразу не звернулася до лікарів. Хірург, що діагностувала сказ у пацієнтки, каже, шанси врятувати жінку на цій стадії недуги були нульовими.

«Лікувальні заходи, які проводились, були неефективні, як і завжди в стадії клінічних проявів цього захворювання і хвора померла на наступну добу», – розповіла лікар-хірург Докучаєвської міськлікарні Світлана Татаринцева.

Сусіди потерпілої тепер бояться і за себе, і за своїх хатніх тварин. Везти тварин на щеплення в місто – сім кілометрів, а до них ветеринари просто не доїжджають.

Єдиний у Докучаєвську ветеринар тулиться в маленькому кабінеті приватного зоомагазину. Каже, що вакцини від сказу достатньо, але зробити щеплення всім тваринам не встигає.

Як взагалі в Докучаєвську збираються боротися зі сказом – незрозуміло. Навіть у центрі міста – десятки бродячих собак і жодного притулку для них. Місцеві зоозахисники побоюються, що тварин після виявлення сказу почнуть просто відстрілювати.

А поки зоозахисники пропонують робити щеплення бродячим тваринам, лікарі нагадують про це людям. Адже сказ – захворювання смертельне. І навіть за найменшої підозри слід негайно звертатися до лікарів.

Кореспондент ТСН Костянтин Павлов.