БЕЗПЕКА ХАРЧУВАННЯ. Протягом останніх п’яти років видовий склад шкідливих організмів, які були виявлені під час митного огляду імпортних фруктів та овочів, майже не змінився. Цікаво, що приїжджає до нас разом із закордонним крамом? Це питання турбує багатьох споживачів. 

Серед шкідників, завезених до України, найчастіше зустрічається середземноморська плодова муха. Її знайшли у мандаринах, нектаринах, апельсинах, привезених з Єгипту, Греції, Аргентини, Польщі, Туреччини, Кіпру, Ізраїлю, Іспанії, Португалії. Цей незваний гість може акліматизуватися й розвиватися в південних регіонах України, що загрожує значними економічними збитками.

Останнім часом найчастіше шкідливі організми потрапляють до нас переважно разом із пасльоновими. Щорічно у картоплі з Румунії, Угорщини, Нідерландів та Чехії спеціалісти виявляють рак картоплі, який нешкідливий для здоров’я людини, але небезпечний для самої картоплі. Якщо врожай захворіє, це може призвести до 70% його втрати. Збудник раку картоплі мігрує світом, тому зараз його виявлено в більш ніж сорока країнах на всіх континентах.

Останнім часом спеціалісти карантинних лабораторій виявили в картоплі з Нідерландів, Росії, Чехії та Польщі золотисту картопляну нематоду. У 2010 році її діагностували у вантажі вагою в 40 тонн. Після того, як виявили хворобу, вантаж повернули до країни-імпортера — Польщі. У 2011 році заражену картоплю вагою 20 тонн, привезену з Нідерландів, відправили на технічну переробку на території України.

— Надзвичайна ситуація склалася протягом травня 2010 року, коли фахівцями було виявлено в помідорах з Туреччини та Сирії карантинного шкідника — картопляну міль, — розповідає завідувач відділу зовнішнього карантину Державної служби рослин України, державний інспектор карантину рослин Любов Мельник. — У 2010 році в 128 випадках виявлено картопляну міль. Із них 115 — в імпортних помідорах з Туреччини і 13 — із Сирійської Арабської Республіки. Загальна кількість зараженої продукції становила понад 2,5 тис. тонн. З них у 85 випадках помідори було знезаражено, повернено в 41 випадку. Так вчинили, керуючись Законом України «Про карантин рослин».

У 2010 році вперше спеціалісти з карантину рослин у трьох випадках виявили південноамериканську томатну міль у томатах з Нідерландів та Іспанії. Цей шкідник безпечний для людей, проте рослинам родини пасльонових може завдати чималої шкоди. Нині південноамериканська томатна міль поширена на всіх континентах. У деяких країнах це один із найнебезпечніших шкідників помідорів, які ростуть на грядці та тих, що лежать у засіках. При цьому втрати врожаю можуть сягати 50—100%.

У 2012 році державними інспекторами з карантину рослин було виявлено у партії свіжого салату з Італії західного квіткового трипса, а також у помідорах із Туреччини південноамериканську томатну міль.

— Щодо американської мухи, попелюхи та молі — зазначу, якщо це поодинокі випадки і відповідні служби спрацювали чітко, то робити з цього надзвичайну подію не варто. А вітчизняні споживачі, купуючи плодоовочеву продукцію, мають бути уважнішими. Я розумію що більшість українців говорять, що корисніше споживати яблука та груші «з черв’ячком», але санітарно-гігієнічних правил має дотримуватися кожний, — переконує експерт плодоовочевого ринку Українського клубу аграрного бізнесу Ігор Стрелюк. 

Катерина БРАТКО
для «Урядового кур’єра»