ДИВНИЙ МАРАФОН

Цими днями серед численних гостей Канева був  60-річний інвалід Олександр Мазуренко з Донецька. У цьому не було б нічого дивного, якби не його спосіб мандрівки. Без однієї ноги, на милицях, він пішки йде містами і селами України, Росії та Білорусі, які мають статус забруднених через аварію на Чорнобильській АЕС. Свій перехід Олександр приурочив до 25-х роковин катастрофи, маючи на меті звернути увагу світової спільноти та української влади на необхідність вирішення соціальних питань чорнобильців та проблем зони відчуження навколо ЧАЕС.

Мандрівник працює охоронцем у нічному клубі. Має дружину, трьох дітей та чотирьох онуків. Сім’я намагалася відмовити його від важкої подорожі, але Олександр наполіг на своєму. Та й не вперше йому долати тисячі кілометрів. Шість років тому Мазуренко вже пройшов велику частину України на честь 100-річчя від дня народження Олекси Гірника, що спалив себе на Тарасовій горі на знак протесту проти зросійщення України.

Подорожує з візочком, ночує просто неба на килимку, їсть мало. Люди допомагають незвичайному марафонцю. Хтось допоможе візок полагодити, хтось шматок сала покладе. Так і просувається. Не проти погомоніти з людьми про життя-буття. У Павлограді його навіть нагородили медаллю за гуманізм, запрошували у школи для бесід з дітьми.

До кінцевого пункту маршруту — Києва Мазуренко планує дійти до Дня Незалежності України — 24 серпня.