АКТУАЛЬНО

Для інвесторів вугільної галузі уряд пропонує чіткі умови роботи

Наступного року Кабмін планує виділити значні кошти на компенсацію відсотків за кредитами для закупівлі вугільними підприємствами техніки та обладнання. Таку заяву зробив перший віце-прем'єр-міністр Андрій Клюєв у ході 6-го пленуму ЦК профспілки працівників вугільної промисловості України. Йдеться про спорудження нових лав, очисних і прохідницьких вибоїв. Тобто вугільники придбають нове обладнання, а уряд замість них погашатиме відсотки за кредитами.

Щоправда у сучасних умовах гірниче машинобудування виявилося вже не готовим до нових замовлень. Кошти з'явилися, але 2-3 місяці довелося шукати виконавця, аби нормально розмістити замовлення. "Ми ж не збираємося вугільне обладнання купувати, наприклад, у Польщі. Ми повинні його виробляти в Україні", - підкреслив Андрій Клюєв.

Це свідчить, що влада надзвичайно зацікавлена розвивати вугільну промисловість. Попри безліч проблем, Україна не купуватиме вугілля ні в Казахстані, ні в Росії, ні в Польщі. Акцент робиться на видобуток власного. Андрій Клюєв категорично проти не лише закриття шахт, а й скорочення видобутку сировини: "Інакше ми отримаємо такі ж проблеми, які зараз маємо з цінами на природний газ. Тонна вугілля після закриття вугільних підприємств коштуватиме для України вп'ятеро - десятеро дорожче".

Тому перед профільним міністерством поставлено завдання збільшити видобуток вугілля та проходку. Саме від останнього показника, який, на жаль, часто відстає від плану, залежить майбутнє галузі, повідомляє прес-служба першого віце-прем'єра.

Сам Андрій Клюєв не є прихильником бездумної приватизації вугільної галузі. Та й уряд проводитиме приватизацію вугільних підприємств дуже обережно, ретельно відбираючи інвесторів. Як позитивні приклади приватизації названо досвід шахти "Комсомолець Донбасу", об'єднань "Краснодонвугілля" і "Павлоградвугілля".

Головними умовами для інвесторів будуть обсяги видобутку і кількість робочих місць. "Виконуй ці умови, вкладай гроші і давай країні вугілля - такою буде позиція. Нас цікавить, щоб вугілля було у країні. Нас цікавлять умови праці гірників. Ось це основні позиції і Президента, і уряду", - підкреслив Андрій Клюєв.

Неможливо відразу скрізь навести порядок. Але якщо ми поставимо перед собою чітке завдання і поступово розвиватимемо галузь, то у вугільної промисловості буде майбутнє. І уряду вдасться вивести галузь із кризи, переконаний урядовець.