У місцях відпочинку півдня країни — справжній ажіотаж. Якщо торік на воротах більшості баз відпочинку вивішували табличку «Звертайтеся, є вільні місця», нині — навпаки: «Місць немає». До вересня бази популярних курортів заповнені на 100%. Туристи бронюють не тільки кімнати, а й «місця під сонцем». Як розказує керівник громадської організації «Асоціація туристичного та оздоровчого бізнесу «Відродження» Тетяна Квасняк, у Коблевому із шостої ранку відпочивальники замовляють шезлонги та парасольки на три дні наперед.

Особливість курорту Коблевого полягає в тому, що тут можна підібрати варіант проживання й харчування на будь-який смак. «Основні переваги, — поясняє Тетяна, — гнучка цінова політика, сезонні та групові знижки. Вигідні пропозиції для підприємств і організацій, туроператорів. У пік сезону економ-варіант коштує понад 120 гривень на одного без харчування. Комфортабельні номери — до двох тисяч. Але їх розкуплено до вересня».

Ціни на харчування та житло підвищено не набагато. Скажімо, порція шашлику коштувала 45 гривень у червні, нині — 50—55 гривень.

Торік тут раділи відпочивальникам «вихідного дня», нині перевагу віддають «довгостроковим» туристам. Директори більшості баз просто не приймають людей, які приїхали на два-три дні, бо більшість замовляє відпочинок на 8–10 днів — як на міжнародних курортах. До речі, у Вінниці на рекламному проспекті однієї з турфірм Коблеве вписано поряд із Туреччиною, Болгарією, Єгиптом. Але з більш привабливими цінами.

Особливість нинішнього курортного сезону полягає і в тому, що до нас повернулися відпочивальники із сусідніх країн, зокрема Молдови та Білорусі. А торік їх не було зовсім. Як розповідає Тетяна Квасняк, молдовани й білоруси задоволені відпочинком, обіцяють, що порадять знайомим їхати на українські курорти.

За повідомленням профільного департаменту Миколаївської облдержадміністрації, область уже прийняла на відпочинок 125 тисяч людей. Це майже вдвічі більше, ніж торік. Бази відпочинку заповнені на 90% (на середину липня). Та масовий приплив відпочивальників розпочався з 20 липня. Найулюбленіші місця на Миколаївщині — Коблеве, Рибаківка, Чорноморська коса, Кінбурн, Лугове. До речі, саме в Луговому Березанського району, вірогідно, відбуватиметься знаменитий фестиваль KaZaнтип.

Майже вдвічі побільшало відпочивальників на Херсонщині: офіційна статистика свідчить, що на початок липня область відвідали понад 340 тисяч українців. Торік тут побувало 180 тисяч осіб.

Здебільшого туристи їдуть на морські узбережжя. Так, заповнюваність закладів відпочинку в середньому становила на середину липня понад 80% у Генічеському районі на Арабатській Стрілці, в Залізному Порту. А найпопулярнішим на Чорноморському узбережжі стало місто-курорт Скадовськ, заповнюваність закладів відпочинку якого майже стовідсоткова.

Крім того, гості Херсонщини активно відвідують об’єкти зеленого туризму та заповідники. В Асканії-Нові побували понад 25 тисяч туристів. Понад п’ять тисяч осіб відвідали національні природні парки «Джарилгацький», «Азово-Сиваський» та «Олешківські піски». Найпопулярніше місце зеленого туризму — історико-розважальний комплекс «Зелені хутори Таврії», до якого завітало вже понад 11 тисяч туристів.