ЗЛОЧИН І КАРА. Апеляційний суд Києва залишив без змін вирок членам організованої злочинної групи, котрі упродовж 2005—2006 років шляхом обману та підроблення документів заволоділи коштами інвесторів столичних новобудов на суму близько 13 мільйонів гривень.

Масштабну аферу, жертвами якої стали 15 киян, розробила 58-річна громадянка Росії. Діючи у складі організованої групи, жінка та три її спільники підшукували громадян, яким пропонували вкладати гроші в нерухомість однієї зі столичних будівельних компаній за меншою, ніж ринкова, ціною.

А щоб у людей склалося враження реальності інвестування, одна із учасниць злочинної групи, яка працювала менеджером столичного банку, підтверджувала неправдиву інформацію про надходження коштів та перебування потерпілих у реєстрі інвесторів. Крім того, потерпілим надавалася документація про об’єкти, що будуються, та плани-схеми квартир, власниками яких вони нібито стануть.

У липні 2012 року вироком Печерського райсуду столиці організатор афери отримала покарання у вигляді 9 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Інші учасники злочину — від 5 до 9 років залежно від ролі у шахрайській схемі. Крім того, суд задовольнив цивільні позови потерпілих на суму майже 13 мільйонів гривень.

Під час розгляду справи в апеляційній інстанції суд підтримав позицію прокуратури Києва та залишив вирок усім учасникам ОЗГ без змін. Членів злочинної групи було визнано винними та засуджено за ч.4 ст.190 КК України (шахрайство), ч.2 та ч.3 ст.358 КК України (підроблення документів), повідомила прес-служба прокуратури Києва.