ЕНЕРГЕТИКА 

Компанія "прориватиметься" на світові фондові біржі, щоб оздоровитися фінансово

Нещодавно Президент Віктор Янукович під час проведення ради Комітету з економічних реформ повідомив, що він припускає можливість продажу частини НАК "Нафтогаз України". Кажучи про енергетичну стратегію розвитку України, Президент зазначив, що це має бути комплекс заходів для надійного забезпечення споживачів природним газом і продуктами нафтопереробки. "Для отримання цього результату нам потрібно залучити кошти на зовнішніх і внутрішніх ринках для забезпечення фінансової стабілізації НАК "Нафтогаз України" і реалізації інвестиційних проектів компанії, створити на її базі прозору і ефективну вертикально інтегровану компанію. Якщо для цього потрібно поступитися частиною компанії і продати на міжнародних біржах певну частину акцій, на це треба йти", - сказав він. При цьому глава держави підкреслив, що для оздоровлення фінансової ситуації компанії не можна "тільки вести розмови".

Згодом міністр енергетики і вугільної промисловості Юрій Бойко повідомив, що вже ухвалено принципове рішення про розміщення міноритарного пакета акцій НАКу на міжнародних фондових біржах, і від цього процесу планується залучити близько 5-6 млрд доларів, які підуть на розвиток компанії, збільшення видобування газу в нашій країні, модернізацію вітчизняної газотранспортної системи. Зараз вирішується питання, на якій саме біржі буде вигідніше зробити таке розміщення. "Це продаж на фондовому ринку, коли якогось одного покупця не буде, а будуть інвестори, які хочуть купити ці акції і готові платити гроші", - сказав міністр.

Ця новина викликала певний резонанс і різні точки зору фахівців енергетичного і фондового ринків. Так, незалежний енергетичний експерт Валентин Землянський вважає, що питання приватизації НАК "Нафтогаз України" неодноразово розглядалося. Однак унаслідок значної політизації українського газового сектору постійно відкладалося "на потім". Водночас необхідність залучення іноземних інвесторів до управління українським нафтогазовим монополістом уже давно назріла і потребує нагального вирішення. Проте існує кілька застережень щодо виведення акцій компанії на світовий фондовий ринок.

По-перше, це питання реорганізації НАК "Нафтогаз України" згідно із Законом "Про засади функціонування ринку газу", Програмою економічних реформ до 2014 року, затвердженою Президентом України та 3-го енергопакетом Євросоюзу, який набрав чинності у березні цього року. Відповідно до цих документів компанію має бути розділено на постачальника, транзитера та компанію-реалізатора газу на внутрішньому ринку. Таким чином має бути визначено, яка з компаній виходитиме на біржу або яка компанія буде формально їх об'єднувати, щоб представляти на фондовому ринку.

По-друге, є законодавча заборона приватизації об'єктів нафтогазового сектору. Тому підготовці до виходу на світові ринки має передувати корегування вітчизняного законодавства, що дасть змогу залучати іноземних інвесторів до управління вітчизняними нафтогазовими активами.

Окрім того, існує велика ймовірність того, що залучення великих західних нафтогазових компаній дасть змогу досягнути паритету у відносинах між НАК "Нафтогаз України" та ВАТ "Газпром" стосовно питання формування ціни на газ для України та управління українською ГТС у тристоронньому форматі (Україна-ЄС-Росія).

"Нафтогаз України" завжди був скоріше інструментом вирішення певних завдань, що стояли перед керівництвом країни, ніж повноцінним бізнесом. Якщо про створення публічної компанії на базі "Укрнафти" можна говорити як про складне, але здійсненне завдання, то в реальність ІPO ("Іnіtіal Publіc Offerіng", розшифровується як первісна публічна пропозиція - "УК") "Нафтогазу" у його нинішньому вигляді не зовсім віриться", - каже аналітик інвестиційної компанії "Ренесанс Капітал" Віталій Шушковський. Деякі експерти вважають, що доки не проведена модернізація газотранспортної системи України, вихід "Нафтогазу" на світові біржові майданчики залишається під питанням.

Наприклад, начальник відділу інвестиційно-банківського консалтингу ІК "Альтана Капітал" Олена Помазан констатує, що НАК "Нафтогаз" є квазі-державною компанією з великим борговим навантаженням, тому проведення його ІPO потребуватиме значної підготовки. З обранням того чи іншого фондового майданчика можна буде визначитися, коли стане зрозуміло, хто буде його інвестором. Зі світових майданчиків найбільш придатними для ІPO вітчизняного нафтогазового велета є фондові біржі Лондона та Гонконга.

"Раніше 2012-2013 рр. проведення ІPO є маловірогідним. У той же час для того, щоб провести публічне розміщення акцій НАК "Нафтогаз України" на Лондонській фондовій біржі, потрібно перевести його активи на зарубіжну компанію, що доволі проблематично, оскільки інвестори можуть поставити питання щодо погашення євробондів. Якщо оцінювати 25-відсотковий пакет для продажу на біржі в 5-6 млрд доларів, тоді виходить, що капіталізація "Нафтогазу" становитиме приблизно 25 млрд доларів, що є доволі сумнівною оцінкою через проблемність цього підприємства", -підкреслює старший аналітик інвестиційної компанії Dragon Capіtal Денис Саква.

На думку аналітика ІК Concorde Capіtal Антоніни Давиденко, вибір біржі не є принциповим, хоча на Лондонській може бути більше потенційних інвесторів, ніж у Франкфурті. Щодо того, куди доцільніше направити кошти від ІPO - на погашення кредитів чи розвиток компанії, - Давиденко вважає, що це взаємопов'язані речі. "Надмірні борги компанії не дають можливості їй розвиватись, через те що зароблені кошти йдуть на виплату процентів. Потрібно погасити частку боргу, і в той же час інвестувати в прибуткові проекти", - сказала експерт.

Водночас експерти переконані, що це справді дієвий хід, треба лише правильно розставити акценти.

Віталій ЧЕПІЖКО,
Вікторія КОВАЛЬОВА