У Міністерстві економічного розвитку і торгівлі очікують сповільнення інфляції найближчими місяцями у зв'язку із стабілізацією курсу гривні. Про це очільник відомства Павло Шеремета повідомив під час брифінгу в клубі Кабміну. 

За його словами, зниження інфляції, яке спостерігалося в червні, стало результатом заходів уряду, скерованих на скорочення дефіциту державного бюджету.

Слід нагадати, що за інформацією Держстату, інфляція в Україні у червні 2014 року порівняно з травнем цього року сповільнилася до 1%. Загалом уряд прогнозує інфляцію за підсумками 2014 року на рівні 12—14%. МВФ дає свій показник — 16% річних.

Також міністр повідомив, що військовий конфлікт на Донбасі призвів до додаткового зниження ВВП на 3—4% у 2014 році. За його словами, в березні цього року, коли лише розпочиналися перемовини з МВФ, прогнози щодо падіння внутрішнього валового продукту були на рівні 1—3%. «Наразі, як ви знаєте, є показники на рівні 7%. Проте наш прогноз є оптимістичнішим», — додав він.

Держава повинна сприяти створенню робочих місць для молоді. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Павло Шеремета також провів пряму телефонну лінію з громадянами. Цікавим було запитання від пенсіонерки з Черкащини, яка переймалася тим, що літні люди 65—70 років продовжують працювати і не дають змоги працевлаштуватися молоді. На це міністр відповів, що він по-своєму розуміє додзвонювачку, проте це є приватним рішенням будь-якого громадянина України незалежно від віку. «Нам треба не виганяти на відпочинок наших пенсіонерів, а створювати нові робочі місця. Тоді й молоді буде де працевлаштуватися», — зазначив він.

Також були дзвінки з регіонів, де триває активна фаза АТО. Приміром, пенсіонер з Красного Луча скаржився на те, що вони не отримують пенсій, у той час як шахтарям видають зарплату. На це міністр відповів, що навіть у ті міста, де АТО вже закінчилася, ще не встигли доїхати автомашини з готівкою. «Проте в тих місцях та містах, де активна фаза військових дій ще триває, ми не можемо забезпечувати громадян пенсіями та іншими соціальними виплатами», — відповів він.