Президент США Барак Обама підписав у четвер закон №5859 — «Акт на підтримку свободи в Україні», але негайних санкцій проти Росії поки що не буде. Адміністрація США й надалі тісно співпрацюватиме із союзниками та партнерами у Європі і світі, щоб відповідати на ситуацію в Україні. Про це йдеться в офіційній заяві президента США, поширеній Білим домом.

«Підписання закону не сигналізує про зміни в політиці адміністрації США щодо санкційної політики, яку ми ретельно формулюємо відповідно до подій в Україні та координуємо із нашими союзниками й партнерами. Поки що адміністрація США не планує запроваджувати санкції за цим законом, проте він дає адміністрації США додаткові повноваження, які можуть бути використані, коли цього вимагатимуть обставини», — йдеться в документі.

«Ми знову закликаємо Росію закінчити окупацію та спробу анексії Криму, припинити підтримувати сепаратистів на сході України й виконати зобов’язання відповідно до Мінських угод», — зазначено в заяві.

«Як я вже багато разів казав, наша мета — досягнення дипломатичного розв’язання, яке забезпечить врегулювання конфлікту на тривалий час та сприятиме зростанню і стабільності України й цілого регіону, включно з Росією. У цьому контексті ми закликаємо керівництво Росії виконати Мінські угоди та досягнути тривалого і всеосяжного врегулювання конфлікту, поважати суверенітет і територіальну цілісність України. Ми готові скасувати санкції, якщо Росія піде на необхідні кроки», — цитує заяву Барака Обами «Голос Америки».