СИЛЬНІ ДУХОМ. Легендарний альпініст, скелелаз, майстер спорту СРСР, чемпіон світу, кінодокументаліст і прославлений мандрівник, добре знаний в альпіністських колах під прізвиськом Фантик, після тяжкої травми хребта в 56 років учергове кинув виклик долі — керманич «Ковчегу Надії-2012» — інвалід першої групи Юрій Лишаєв, підкорюючи водну стихію, доводить неперевершеність людських можливостей. Він нещодавно стартував із черговим етапом акції «Ковчег Надії Дніпро-2012», за задумом якого має намір самотужки подолати всього Славуту — від витоку до гирла (2200 км), — вийти в Чорне море і повністю обігнути Кримський півострів з заходу на схід!

Від Смоленська до Запоріжжя Юрій вже пройшов на каяку понад півтори тисячі кілометрів і готується ще пройти не меншу відстань. Спортсмен підкорює водну стихію, щоб подарувати надію тим людям, які через свою інвалідність замкнулися в собі та опинилися відрізаними від світу.

Юрій Лишаєв з когорти тих, про кого кажуть: сильні духом. Фото надане автором

— На своєму шляху я зустрічаюся з громадськими організаціями інвалідів, — розповів Юрій власкору «Урядового кур’єра» під час своєї зупинки у Запоріжжі. — Моя мета — виправдати безцінний дар життя і показати велич сили людського духу. Я прагну заглянути за межу можливого для людських сил. І в мене це виходить.

Юрій Лишаєв і раніше випробував свою долю на міцність, сам-один лазив по скелях без страховки, занурювався в глибини печер, літав на параплані. Один із таких польотів над Новим Світом закінчився трагедією. Результат — травма хребта, яку лікарі визнали безнадійною. Після двох років нещадної роботи над собою Юрій встав з інвалідного візка. І, навіть будучи інвалідом І групи, він не залишив жодного зі своїх захоплень!

Документальний фільм «Solo», знятий Юрієм Лишаєвим про самого себе, став дипломантом Міжнародного фестивалю-конкурсу альпіністських фільмів (Diablarets Швейцарія, 1996р.). Про Фантика було знято кінокартини «Дух богині Умай»  (2004р.) і «Святилище мрій» (2009р.)

— Нинішня моя акція «Ковчег Надії» — своєрідне об’єднання слов’янських народів, у мене мати — білоруска, батько — росіянин, а я — українець, — усміхається мандрівник. — І я здійснюю цю експедицію одинаком, соло — це моя філософія.

АФОРИЗМИ ВІД ЮРІЯ ЛИШАЄВА

Щастя одне — як небо, тільки шляхи до нього різні.

Життя яскраве і мальовниче, головне — не боятися жити.

Ніхто нас не скривдить, окрім нас самих же.

Удачі та невдачі не приходять до нас нізвідки, ми створюємо їх власноруч.

Життя не коштує того, щоб за нього чіплятися, втім, у житті слід іти до кінця.

За межею нашої слабкості — сила.