ОЩАДЛИВІСТЬ.  Милозвучна для українського вуха інформація  надійшла днями з Ганновера: канцлер Німеччини Ангела Меркель спробувала зменшити майбутню залежність країни від постачання російського газу, заявивши під час перемовин з російським президентом Дмитром  Медведєвим, що  її країна поки не має потреби ні у третій, ні у четвертій, ні у п’ятій гілках газогону  «Північний  потік».

Аргумент російської сторони, озвучений  напередодні російським прем’єром Володимиром Путіним,  полягав у тому, що після проголошеної  відмови від атомної енергетики і закриття всіх АЕС до  2022 року Німеччині потрібно буде відшкодувати брак енергоресурсів. Мовляв, російський газ міг би стати одним з варіантів розв’язання проблеми, вважають у Москві. Однак у Берліні  більше сподіваються на альтернативну енергетику.

А вирішальним чинником у питанні  купувати газ у Росії, чи  звернутися до інших партнерів, приміром до  Норвегії чи  Британії, за словами А. Меркель буде  ціна на «політизований» енергоресурс.

Зазначимо, що за цих обставин, ефемерними виглядають і перспективи  прискорення будівництва іншого масштабного газопроводу «Південний потік», а розпочата нашою державою модернізація вітчизняної газотранспортної системи навпаки може принести додаткові дивіденди.