Міністр фінансів України Наталія Яресько та член управлінського комітету німецького державного банку KfW Роланд Зіллер підписали угоду про надання Україні 200 мільйонів євро кредиту. Цю позику буде гарантовано урядом Німеччини. Кошти підуть на підтримку Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО), який відповідає за повернення громадянам депозитів зі збанкрутілих банків та виведення таких установ із ринку.

Кредит — частина позичкового пакета 500 мільйонів євро, наданого урядом Німеччини Україні навесні цього року. Решту суми  буде розділено на кілька частин і надано нашій країні. Зокрема 210—220 мільйонів євро Україна може отримати до кінця 2015 року, решту — на початку 2016-го. Планують, що кошти буде спрямовано на реалізацію проектів в енергетиці, інфраструктурі та на закупівлю необхідних товарів для реалізації проектів.

Залучення кредиту 200 мільйонів євро для підтримки ФГВФО закладали в державний бюджет на 2015 рік. Відсоткова ставка за кредитом для підтримки ФГВФО становить менш як 2,6% річних. Згідно з постановою уряду №640 від 12 серпня про умови кредиту, ефективна ставка буде трохи вищою, оскільки одноразовий платіж за управління позикою становить мільйон євро.

Пільговий період кредитування становитиме 5 років, загальний період погашення — 15 років. Процентний дохід сплачуватимуть щопівроку.

«Ця угода дасть змогу мільйонам простих громадян отримати свої депозити із проблемних банків у межах гарантованої державою суми, а також сприятиме відновленню банківської системи нашої держави», — зазначила під час підписання Наталія Яресько.

«Німеччина підтримує зусилля України у реформах та її політичну й економічну стабілізацію. Кредитна угода, підписана сьогодні, — важливий внесок у відновлення і стабілізацію України, а також вияв солідарності Німеччини з вашою державою та її народом. Угода доповнює внесок Німеччини до коштів від ЄС, МВФ та іншої багатосторонньої підтримки, а також нашу двосторонню фінансову та технічну допомогу для України», — заявив посол Німеччини в Україні Крістоф Вайль.

Кредит надають у тісній співпраці KfW зі Світовим банком. Це означає, що отримання таких коштів стало можливим завдяки впровадженню Україною важливих реформ у межах Другої програмної позики на політику розвитку фінансового сектору Світового банку.

ДОВІДКА «УК»

KfW — німецький державний банк, заснований у 1948 році. Нині це один із провідних банків розвитку світу.

Із 2002-го по 2014 рік Україна отримала від цієї кредитної установи майже 270 мільйонів євро (193 мільйони з федерального бюджету та приблизно 76 мільйонів власних коштів KfW) на проекти з розвитку фінансової системи, забезпечення електроенергією, комунального водозабезпечення та водовідведення, соціальної інфраструктури у громадах, а також захисту навколишнього середовища.