КАДРОВИЙ РЕЗЕРВ

Майбутні управлінці засвоюватимуть лекції іноземною мовою без перекладу

Триває вступна кампанія до провідної кузні вітчизняних держслужбовців, якою вже понад 15 років є Національна академія державного управління при Президентові України (НАДУ). Цей заклад  з нинішнього навчального року реалізовуватиме амбітне завдання глави держави: плекатиме президентський кадровий резерв, який вже охрестили  новою елітою нації.

Загалом академія планує отримати 1200 місць за держзамовленням і  в Києві та чотирьох своїх інститутах, розташованих у Харкові, Львові, Одесі та Дніпропетровську якісно підготувати магістрів з 11 провідних спеціальностей. З-поміж них — державне управління, управління суспільним розвитком, публічне адміністрування, місцеве самоврядування, електронне урядування, парламентаризм і політична діяльність, публічна політика тощо.

Уперше  тут спільно з Берлінським університетом економіки і права реалізовуватиметься програма підготовки державних службовців за міжнародним стандартом.  Про що конкретно йдеться, наш кореспондент з’ясував у президента Національної академії державного управління Юрія Ковбасюка.

— За направленнями органів влади та самоврядування набираємо групу слухачів (певна річ, йдеться про тих, хто вже має вищу освіту), які досконало володіють  однією з іноземних мов, з тим, щоб вони могли  слухати викладачів з Європи без послуг перекладача, брати участь в дискусіях з  дипломатичними працівниками, вченими і політиками, котрі часто приїжджають до нас в Академію.

Завважу також, що  наша академічна бібліотека — одна з найкращих і найбільших серед вищих навчальних закладів, зберігає в електронному вигляді найновіші видання з питань управління, права, економіки багатьма мовами світу.

Якість підготовки сьогодні набагато важливіша, ніж кількість слухачів. Тож ми вирішили, що ця група з 25 молодих людей буде тим мозковим проривом, який так потрібен  українському державному управлінню. Вона принесе новий досвід, нові ідеї, нові амбіційні плани в кабінети влади, що, відповідно, позитивно вплине на хід реформ.

Ця новація — одна зі складових нової кадрової політики Президента України. Для її втілення ми залучаємо кращих українських та зарубіжних викладачів. Слухачі  стажуватимуться в університетах Берліна та Цюриха, а потім проходитимуть практику у вищих органах виконавчої та законодавчої влади, де згодом і працюватимуть.

Одне слово,  віднині магістри з дипломом НАДУ будуть гідно конкурувати на ринку праці  з випускниками зарубіжних навчальних закладів управлінського спрямування. Це справді буде когорта фахівців, які  отримають перепустку до еліти нації.