Рада Безпеки ООН офіційно затвердила кандидатуру нового Генерального секретаря цієї організацій. Ним став не представник Східної Європи і не жінка, як багато хто пророкував.

Новообраний генсек Антоніу Гутерріш — представник Західної Європи, колишній прем’єр-міністр Португалії і Верховний комісар ООН у справах біженців. Він уже заявив журналістам, що хоче стати «чесним посередником, будівником мостів і тим, хто спробує створити умови для взаєморозуміння», — пише АР.

Від Антоніу Гутерріша чекають реформ.

Антоніу Мануель де Олівейра Гутерріш народився в Лісабоні в 1949 році, вивчав інженерну справу і фізику в Вищому технічному інституті. Після завершення вишу 1971 року почав викладацьку кар’єру. 1974-го вступив у Соціалістичну партію і вирішив присвятити себе політиці. У 1995 році він став прем’єр-міністром Португалії і обіймав цю посаду протягом семи років. 2005-го Гутерріш, який вільно володіє іспанською, англійською та французькою, обійняв посаду Верховного комісара ООН у справах біженців. Опікуючись проблемами мігрантів, він невпинно переконував уряди розвинених і багатих країн передбачати більше коштів на допомогу постраждалим від конфліктів і стихійних лих, пише Бі-бі-сі. Антоніу Гутерріш упевнений, що 10 років роботи на посаді Верховного комісара ООН у справах біженців були чудовим підготовчим етапом до роботи на посаді Генсека, якому, на його думку, необхідно передусім бути неупередженим посередником, у незалежності котрого впевнені всі країни. Оскільки лише за цієї умови можливий пошук консенсусу і подолання кризи. «Гадаю, ми живемо у світі, де постійно виникають конфлікти і при цьому існують неймовірні труднощі в їх врегулюванні, що свідчить про очевидний брак можливостей міжнародної спільноти для запобігання та врегулювання цих конфліктів», — сказав Гутерріш.

Генерального секретаря ООН обирають строком на п’ять років з можливістю переобрання. Нинішній Генсек Пан Гі Мун перебував на цій посаді з 2007-го і офіційно залишить її 31 грудня цього року.

Оксана КРАМАРЧУК
для «Урядового кур’єра»