ПРАВОПОРЯДОК

Але без посилення відомчого контролю  за досудовим розслідуванням не обійтися

Практична імплементація норм нового Кримінального процесуального кодексу України в правоохоронну діяльність вимагає насамперед кваліфікованого і системного підходу — до такого висновку дійшли учасники розширеної колегії Міністерства внутрішніх справ, проведеної днями в Донецьку. В її роботі взяли участь не тільки працівники апарату МВС та регіональні керівники міліції, а й перший заступник Генерального прокурора Анатолій Пришко, секретар парламентського Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією, народний депутат України Володимир Малишев, Уповноважений з прав людини Верховної Ради Валерія Лутковська, представники місцевої влади.

І хоч новий КПК, за оцінками авторитетних міжнародних експертів, є одним з найкращих у Європі, деякі його положення ще потребують законодавчого врегулювання, внесення певних змін до відомчих законодавчих актів, удосконалення статистичної звітності, а також забезпечення відомчого контролю за дотриманням законності під час досудового розслідування, зазначив міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко. Але важливо й інше — слід серйозно попрацювати над зміною психології слідчих і оперативних працівників, підвищенням рівня їх практичної і теоретичної підготовки, розробкою чіткого алгоритму їхніх дій.

Успіх цієї роботи не в останню чергу залежить і від збалансованої реформи кримінальної юстиції в цілому, наголосив міністр. За його словами, положення нового Кодексу усувають можливість приховування правоохоронцями злочинів від обліку і байдужого ставлення до порушень конституційних прав і свобод громадян. Це, зокрема, підтверджує і статистика розслідування корупційних правопорушень: з моменту отримання повідомлення про вимагання у людини хабара відомості про це фіксуються на кількох рівнях обліку, що виключає можливість «спустити справу на гальмах» чи допомогти хабарникові уникнути відповідальності в інший спосіб.

Минулого року міліцією було розслідувано понад 1700 корупційних злочинів — дві третини від загальної кількості правопорушень цієї категорії, виявлених усіма правоохоронними органами. Загальні корупційні збитки становили близько 133,7 мільйона гривень, з яких вдалося відшкодувати понад 29 мільйонів. Крім того, внаслідок посилення контролю за використанням коштів у бюджетній сфері торік була викрита діяльність 13 організованих груп, а з початку цього року — ще дев’ять ОЗГ з корумпованими зв’язками.

За словами Віталія Захарченка, міністерство також надає велику увагу очищенню своїх лав від доморощених корупціонерів і хабарників. Лише цього року за матеріалами підрозділів внутрішньої безпеки МВС розпочато 120 кримінальних проваджень за фактами одержання чи дачі хабарів міліціонерами. До кримінальної відповідальності притягнуто 70 працівників органів внутрішніх справ, у тому числі й 15 керівників різного рівня. Це дуже важливий момент у роботі відомства, котре прагне повернути довіру і повагу громадян до своєї діяльності, переконаний очільник МВС України.