ПРИВАТИЗАЦІЯ 

Фонд держмайна підписав мирову угоду з російським покупцем нашого підприємства

Історія з роздержавленням "Луганськтепловозу" добігла логічного завершення. Фонд державного майна України підписав мирову угоду із Брянським машинобудівним заводом у справі про розірвання договору купівлі-продажу 76% холдингової компанії.

Мирову угоду затверджено Господарським судом Києва. Нею передбачається, що сторони відмовляються від взаємних претензій і штрафних санкцій одна до одної. Відтепер російська компанія може фактично оформити документацію купівлі-продажу підприємства і стати її законним власником.

Ще 15 червня 2010 року ФДМУ черговий раз визнав переможцем конкурсу із продажу 76% пакета акцій Брянський машзавод, що входить у "Трансмашхолдинг" (перший конкурс відбувся 2007 року). Покупець запропонував за нього 410 млн гривень, або близько 52 млн доларів, при стартовій ціні 400 млн.

Проте першого вересня минулого року фонд запропонував машзаводу розірвати договір купівлі-продажу, оскільки російська компанія не оплатила покупку. "Трансмашхолдинг" вважав, що вже заплатив за держакції 58,5 млн доларів, коли приватизував "Луганськтепловоз" у 2007 році.

У 2009 році за рішенням суду цей конкурс було визнано незаконним і фонд мав повернути покупцеві ці 58,5 млн доларів, чого не зробив.

Через розбіжності між "Трансмашхолдингом" і ФДМУ щодо того, як повинні відбуватися взаєморозрахунки за підсумками двох конкурсів, сторони вели судовий позов.

У жовтні 2010 року суд першої інстанції розірвав договір купівлі-продажу. У грудні апеляційний суд урахував аргументи російського інвестора й скасував таке рішення, після чого Кабінет Міністрів дав згоду ФДМУ укласти з російською стороною мирову угоду на основі цих рішень. Таким чином у справі поставлено остаточну крапку. Звичайно, якщо перебігом цього процесу не займеться Верховна Рада України.