ПЕРЕВІРКИ

Ревізори КРУ за І квартал цього року повернули до бюджету понад 1 млрд грн незаконно витрачених державних коштів.

Протягом січня - березня 2011 року органи Державної контрольно-ревізійної служби усунули порушень на суму понад 1,048 млрд грн. Про це повідомив заступник голови відомства Денис Красніков під час прес-конференції.

За його словами, ця сума складається з коштів, які в результаті контрольних дій надійшли до бюджетів, бюджетних установ і організацій та підприємств (283,6 млн грн), та відшкодувань і поновлень незаконних, нецільових витрат та недостач ресурсів (майже 764,8 млн грн).

"На цю суму можна годувати всіх строковиків української армії щонайменше протягом двох років", - констатував посадовець.

Загалом за цей період ревізори перевірили 3,317 тис. підприємств, установ і організацій. Порушень фінансово-господарської дисципліни встановлено майже на 3,190 тис. (96,2 %). Загальна сума виявлених порушень становить 9,037 млрд грн, з яких 1,753 млрд грн - втрати державних ресурсів. Зокрема недоотримання - 505,8 млн грн, а незаконні, нецільові витрати та недостача ресурсів -1,247 млрд грн.

Таким чином, за перші три місяці 2011 року завдяки діяльності органів контролю відшкодовано майже 60 % державних коштів, що були недоотримані або витрачені незаконно.

"Це рекордний показник нашої роботи, - наголосив заступник голови. - Вперше за весь час існування служби протягом кварталу ми вийшли на суму відшкодованих втрат, що перевищує мільярд гривень. Для порівняння: за минулий рік силами КРУ було відшкодовано до бюджету близько 1,8 млрд грн".

Він назвав також приклади усунених порушень на найбільші суми. Зокрема у ПАТ "Родовід Банк" - на 3,5 млрд грн; в АБ "Укргазбанк" - майже на 364 млн грн; порушення, допущені під час використання бюджетних коштів, виділених на ліквідацію наслідків повені, яка сталася у липні 2008 року в Західній Україні, - на 410 млн грн.

У коментарях для ЗМІ керівник відомства Петро Андрєєв повідомив, що лише за підсумками аудиту стану економіки за 2008-2009 роки фінансових порушень виявили на суму 93 млрд грн. І ця тенденція триває. Крім того, ревізори у своїй роботі стикаються із жорстким супротивом. Так, уже нинішнього року їх не допустили до перевірок на 129 державних підприємствах.

"Звідки ми можемо знати, скільки грошей переміщується на рахунках держпідприємств, якщо ревізорів КРУ приватна охорона виганяє з цих підприємств кийками?" - зазначив він.

"Є об'єкти, куди не пускають навіть з міліцією. Ми проводили інвентаризацію понад 700 об'єктів, на яких зберігається зерно Держрезерву та Аграрного фонду, що належить державі... Більш ніж на 200 об'єктів зберігання зерна нас не допустили! Ми взяли для інспекції наряди міліції - і в підсумку на 25 об'єктів нас навіть з міліцією не пустили", - нарікає П. Андрєєв.

Він уточнив, що ці об'єкти вдалося проінспектувати зовсім недавно, після серйозних кадрових змін у Держрезерві.

"Не допускали тому, що цього зерна там ніколи й не було -воно тільки значилося по документах, - уточнив керівник контрольно-ревізійного відомства.