ЗДОРОВИЙ СПОСІБ ЖИТТЯ. Нові дослідження суспільного здоров'я в університеті Буффало свідчать, що вживання в їжу великої кількості фруктів і овочів може допомогти людям кинути палити і відмовитися від тютюну на тривалий період часу.

У програмі довгострокового дослідження впливу овочів і фруктів на відмову людини від тютюну, взяли участь 1000 курців різної статі, віку і соціальних верств. Команда дослідників провела з ними кілька телефонних інтерв'ю з інтервалом в 14 місяців.

Головне завдання було - проаналізувати раціон всіх курців і встановити можливі зв'язки між кількістю овочів і фруктів, що вживаються регулярно та відмовою від куріння.

Медики з Буффало, проаналізувавши результати опитування учасників, прийшли до висновку, що серед тих курців, які вживали максимальну кількість овочів і фруктів, виявилося більше людей, що відмовилися від тютюну на тривалий час.

«Ми знали з наших попередніх робіт, що люди, які кинули палити шість і менше місяців тому, вживали більше фруктів і овочів, ніж ті, хто все ще палить. Але ми не знали, який раціон був у тих, хто кинув, до того . Можливо, збільшення споживання рослинної їжі було наслідком того, що люди кинули курити», - пояснює голова департаменту охорони здоров'я Буффало Гері Жіовіно.

Дослідження показало, що курці, які вживали найбільшу кількість фруктів і овочів, мали в три рази більше шансів не вживати тютюн протягом як мінімум 30 днів, ніж ті, хто вживав найменшу кількість рослинної їжі.

Також, виявилося, що група, яка вживала багато овочів і фруктів, курить менше цигарок в день, пізніше викурюють свою першу ранкову і мають меншу залежність від нікотину.

ТСН